Професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология“ в Русе

Петнадесет са участниците, които ще посетят занятията на професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология“ към Лятна детска академия на фондация „Бистра и Галина“ 2013. Програмата на ателието включва срещи с музейни специалисти, провеждане на игри, както в залите на музея, така и в градска среда, посещение на обектите на Регионален исторически музей – Русе: Музей на градския бит, къща-музей „Захари Стоянов“, Пантеон на възрожденците, Историческия музей на пл. „Ал. Батенберг“ 3 и експозициите на открито – Римска крепост Сексагинта Приста и археологическите резервати „Ивановски скални църкви“ и „Средновековен град Червен“. Участниците ще се запознаят отблизо с работата на специалистите от отдели „Археология“, „Етнография“, „История на България XV-XIX век“, „Нова и най-нова история“.
Под ръководството на историчката г-жа Ренета Рошкева, по време на днешното второ занятие, ще описват оръжия от фонда на отдел „История на България XV-XIX век“, ще се научат да разпознават различните видове оръжия по техните характеристики. През втория ден ще посетят още къщата-музей „Захари Стоянов“ с експозиция за Баба Тонка и семейство Обретенови, ще разберат повече за личността на Захари Стоянов от г-жа Теодора Бакърджиева.
В продължение на две седмици участниците ще обогатят своите знания за културно-историческото наследство на Русе и региона, като преоткрият музея като ново място за срещи и създаване на спомени.
Ръководители на професионално ателие „Културно-историческо наследство и археология“ са Искрен Великов, Красимира Петрова и Кремена Митева.

Сподели в: