Протестът в първо лице: Христо Карастоянов

Протестирам, защото ме е срам

В историческите дни, които преживява цяла България, когато "не българският народ, а българският живот е излязъл навън и протестира" (казва поететът Иван Теофилов), ви представяме серия от кратки интервюта "Протестът в първо лице". Ето какво сподели Христо Карастоянов.

Защо протестираш?

Всъщност протестирам ли?… Честно казано – не знам! Защото да протестираш, значи някой да те чува какво му казваш. А не виждам такова нещо. Вчера (значи в сряда) гледах директно по някаква телевизия „дискусията”, която водеха „представители на протестиращите” и на „гражданските организации” в самата пленарна зала на Народното събрание… „Дискусията” беше дирижирана от Мая Манолова, а „представителите на протестиращите” се изживяваха като ония, дето пленарната зала им се води за работно място… Много те моля! Ами че те сегиз-тогиз искаха думата ПО ПРОЦЕДУРЕН ВЪПРОС! Представяш ли си? И три минути за изказване! Всъщност – готови депутати! От Александър Каракачанов, през някой си Томалевски, до Йоло Денев. Пеловска, дето протестираше рамо до рамо с Бойко Борисов напролет, направо нищо не представлява в сравнение с тия хора… Бог да ги съди тия отчаяни нещастници, но друго е страшно: вчера, очевидно паникьосан от случващото се, лицето Орешарски се закани да подаде оставка. Днес – всъщност току що – чувам по радиото, че не бил казал такова нещо! „Това – казал – вие така сте го разбрали!” И казал още, в отговор на въпроса дали все пак не смята да се разкара от премиерския пост: „Докато имам подкрепата на парламента – не!” Е? Как точно се протестира срещу такъв гьонсурат?! Едно съм разбрал в този живот: от ренегат добро не чакай! Впрочем вижте това! „Той – Орешарски демек – каза това в Брюксел, където беше посрещнат от Сергей Станишев за работен обяд на Партията на европейските социалисти преди започващия по-късно днес Европейски съвет.” Орешарски е в Брюксел, където бил посрещнат от Станишев! България се тресе, те си се посрещат един другиго в Брюксел!… Така че какво ме питахте? Защо протестирам… Протестирам, защото ме е срам!

Какво трябва да се случи, за да има протестът успех
?

Не знам… Не знам, наистина, но мога ли да ти кажа какво е написал Георги Шейтанов през деветстотин и деветнадесета година? „Свиня е влязла в храма на живота – убийте я!” И нали няма да ме питаш кой е Георги Шейтанов?

Режисиран ли е, според теб, протестът?

Според мен – не. Той ако беше режисиран, че щеше ли Михаил Миков – цял председател на парламента на парламентарната ни република! – да си позволи да каже, че „ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗХОД ОТ ДНЕШНАТА КРИЗА Е НЕВЪЗМОЖЕН”?! Аз не знам дали Петър Младенов наистина е рекъл онова за танковете, но Миков отчетливо и злобно каза: „ОБЪРНАХ СЕ КЪМ МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА НОРМАЛНИ УСЛОВИЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!” – което си е същото, толкоз повече, че танкове вече май няма за изкарване, но бронирани джипове жандармерията има… Между другото, никой държавник не си е позволявал такива откровени заплахи към хората от улиците – може би само Ердоган и преди това Пиночет. Твърде лесно забравихме, че след панаира, който Волен Сидеров направи в президентството по време на Консултативния съвет по национална сигурност, именно Миков изсъска на президента, че си играел с огъня… Ако в България имаше истински съд, Михаил Миков вече трябваше да бъде подведен под отговорност за държавна измяна, щом като председател на Народно събрание обявява, че според него няма демократичен изход от кризата, и призовава вътрешния министър за осигуряване на нормални условия за работа във поверената му фирма.

Какво пожелаваш на България
?

Много неща… Шегувам се, разбира се… Пожелавам на България едно-едничко нещо: вътрешният министър да не послуша председателя на Парламента!… 

Прочетете още:

Протестът в първо лице: Манол Глишев
Протестът в първо лице: Светла Енчева

Сподели в: