Протестът в първо лице: Теодор Михайлов

В историческите дни, които преживява цяла България, когато "не българският народ, а българският живот е излязъл навън и протестира" (казва поететът Иван Теофилов), ви представяме серия от кратки интервюта "Протестът в първо лице".

Ето какво сподели Теодор Михайлов – сценарист и подигравчия. Занима се с електронна търговия, защото с първите две пари не се изкарват. Пацифист и вегетарианец, твърдо вярващ, че демократичните принципи не са нито вляво, нито вдясно. Иска пряка демокрация, електронно гласуване, референдуми постоянно, лустрация и постоянен граждански контрол над властта. Част от групата, която прави пърформанси на протеста.

Протестираш. Защо?
Протестирам, защото общественият договор беше грубо нарушен. Защото съм ядосан и защото тъпият виц, в който живеем, трябва спре.

До кога?
До оставка.

Какво е протестът за теб?
Начин управляващата партокрация да разбере, че вече нищо няма да е същото. И че това е само началото. В природата видовете, които не еволюират изчезват. Което ще се случи и с голяма част от тези, които сега са овластени и си мислят, че са спечелили години спокойствие.

А за България?
Само времето ще покаже какво е бил за България. Аз се надявам той да неостане в историята като поредния разводнен с фалшиви обещания от политиците протест. А да сложи началото на едно истинско гражданско общество, което реагира мигновено на всяка несправедливост породена от действията, или бездействията, на всяка една форма на власт.

Участваше в доста от акциите. Хората се питат – кой ги прави и защо. Разкажи малко, сподели любимата си?
Ние сме група съмишленици, които споделяме еднаква философия за живота. Имаме различни партийни пристрастия, но това не ни разделя, защото нещата, които ни обединяват са много повече и са доста по-важни. А те са: справедливост, морал, чест и достойнство. Обединени сме и от отвращението си към това, което се случва в страната ни. И го иронизираме по всякакъв начин. Защото оръжие срещу иронията няма открито. Всичките ни акции са ми любими, но със "Свободата води народа", в която главната роля изигра Таня, ми е най-любима, защото ефектът, който целяхме, надхвърли и най-смелите ни очаквания.

Как ще завърши всичко това?
С оставка на правителството и разпускане на 42-то Народното събрание.

А после
?
Нови избори и нов парламент, който реално ще решава проблемите на гражданите и ще бъде наблюдаван под лупа от самите тях.

Прочетете още:
Протестът в първо лице: Златко Ангелов
.

Сподели в: