Протестът в първо лице: Миряна Захариева

В историческите дни, които преживява цяла България, когато "не българският народ, а българският живот е излязъл навън и протестира" (казва поететът Иван Теофилов), ви представяме серия от кратки интервюта "Протестът в първо лице". Ето какво сподели Миряна Захариева.

Защо протестираш?

Протестирам, защото чашата преля! Търпяхме всякакви гаври години наред. Позволявахме управниците ни да прекрачват граница след граница, докато изтръпнахме и вече нищо не ни правеше впечатление. Скандал след скандал минаваха по познатото правило „всяко чудо за 3 дни”. Е, назначението на Делян Пеевски преля тази чаша на търпимост, проникна дори през дебелата народна кожа. Това беше за мен поводът да изляза на улицата.

Протестирам, защото ми писна да ни правят на малоумни, да се държат с интелигентни хора като с едноклетъчни. Време е да спрат да ни управляват мафиоти и хора на бившата ДС. Време е старите мутри (не муцуни) да бъдат категорично отхвърлени веднъж завинаги и да започне реален градеж на демокрация.

Какви са хората, които не идват на протеста?

Няколко вида са според мен. Едните не се вълнуват от политика, понеже се борят ежедневно за прехраната си. Те не виждат връзката между бедността и управлението на държавата. Не мога да ги виня. Едни други са ми някак си по-виновни. Ситите, за които е важно да са добре тук и сега.

Има и една немалка група 65+, към които спада и баба ми. Тях няма какво да ги коментирам…

Честно казано, виждам около себе си и млади, образовани хора, които се вълнуват от случващото се, но не правят нищо. За тях обяснение нямам. Само тъжа.

Какво трябва да се случи, за да има протестът успех?

Не е достатъчно да сме умни красиви и мирни протестиращи, не е достатъчно и да игнорираме Волен.
Необходимо е да се вземат мерки. Според мен е нужно първо правителството да декларира, че има воля да направи необходимите промени в избирателния кодекс. Трябва да декларират и че ще подадат оставка в разумен срок. След това да приемат граждански формации за диалог. Около мен има хора в някои от малките партии, които не минаха четири процентовата бариера, както и хора от НПО, които са готови да водят такъв диалог. Бих била спокойна те да ме представляват.

Веднага след като направят минимално необходимите промени в ИК – ОСТАВКА!
И за следващите избори има много работа да се свърши, но нека първо си тръгнат тези нежелани народни избраници. Това само по себе си би било успех.

Режисиран ли е, според теб, протестът?

Мен никой не ме режисира. Имам глава на раменете си и съм на улицата, защото вече не се търпи. Дори да има опити за изкуствено манипулиране на протеста, мисля, че те са неуспешни. На улицата виждам млади, образовани и независими хора, които не изпълняват ничии партийни интереси.

Какво пожелаваш на България?

Съвсем конкретно пожелавам на България в скоро време да се приеме някакъв закон за пълна лустрация на хората на бившата ДС – те са зло! Пожелавам ѝ да се завърнат умните, знаещите, можещите и работещите хора, които се разпиляха по света. Пожелавам ѝ да спрем да я хулим и да започнем да я обичаме и да показваме обичта си както с думи, така и с дела. Пожелавам ѝ възраждане на вярата у хората; онези от нас, които се наричаме християни да започнем да живеем като такива, според христови принципи и морал.
Ако това се случи, обещавам, очаква ни страхотно бъдеще тук (:

Прочетете още:
Протестът в първо лице: Иван Ланджев
Протестът в първо лице: Христо Карастоянов
Протестът в първо лице: Манол Глишев

Сподели в: