Протестът в първо лице: Манол Глишев

В историческите дни, които преживява цяла България, когато "не българският народ, а българският живот е излязъл навън и протестира" (казва поететът Иван Теофилов), ви представяме серия от кратки интервюта "Протестът в първо лице". Ето какво сподели Манол Глишев.

Защо протестираш?

По няколко причини. Първата е фалстартът на това правителство. То започна не просто с грешка, а с безобразие. Назначаването на мутрата Пеевски в ДАНС не беше обикновено недоглеждане. Впрочем, този човек и сега заема отговорен пост. Този тип "грешки" продължиха: назначаването на безумеца Сидеров в Етичната комисия е неописуемо престъпление. Няма място за традиционните сто дни толеранс към кабинет (и Парламент), който започва работата си по очевидно мафиотски начин.

Втората причина – БСП и ДПС за пореден път доказват, че не ги интересува легитимността, а само изгодата. При ниска избирателна активност и повече гласове за други партии (макар и разпръснати), правителството беше съставено от хора, за които е гласувала много малка част от избирателите. Това значи, че имаме управление, което не представлява никого. То си и личи.

Трета причина: и четирите партии в сегашното Народно събрание се състоят само от престъпници. Нито един днешен депутат не е народен представител в истинския смисъл на думата. Мястото на партийните лидери и функционери от настоящия Парламент е само в затвора.

 Четвърта и далеч не последна по значение: сегашният кабинет лъже. Лъже европейските институции (особено безумен беше случаят с транспортния министър), лъже нас, гражданите, лъже медиите (а лъже и чрез част от медиите). Това е нетърпимо.

Пета: АЕЦ Белене. Този вреден, заробващ България и неизгоден за нас план трябва веднъж завинаги да бъде забравен.

Шеста: Поменикът с причини за протест става дълъг, но ето, преди малко четох новините от деня и съм наистина вбесен. Абсолютно неуравновесеният Сидеров вече втори път си позволява да предизвика протестиращите по много груб начин. Сигурно си спомняте – на третия или четвъртия ден от недоволствата заради него беше запушена улица "Раковски". Тогава полицията спаси този луд човек от справедливия гняв на софиянци. Не стига това, ами в следващите дни не му обръщахме внимание, за да запазим спокойствието в града (това показва що за "лумпени" сме). Той за благодарност наруга полицията. Още няколко дни след това репортаж на БНТ показа ясно как се набират "привърженици" на АТАКА – с дребни суми, обещавани по фитнес зали в крайните квартали. Тарторът на партийката днес сие позволил да нахлуе в БНТ и да търси сметка на журналистите там. Позволил си е да блокира Орлов мост. Нека припомня – той не е протестиращ, срещу него се протестира. Той е част от престъпното управление. На Орлов мост вечер се събира най-беззащитната част от протестиращите – момичета, хипари, хора на изкуството. Срещу тях ли иска този псевдофюрер да изправи наетите си биячи?

Не съм сигурен дали и тази вечер полицията ще спаси Сидеров. Нито дали ще успеем пак да го игнорираме, макар че може би би трябвало. Зная, че той иска само внимание, за да се задържи това безсмислено Народно събрание – и той самият в него като шеф на комисия. И евентуално да влезе в следващия Парламент.
Знам и че той никога вече не бива да бъде пускан от лудницата. Или от затвора. Но най-вбесяващото е, че останалите три партии в пленарната зала използват тази отвратителна личност срещу нас – нормалните граждани. Това е поредното престъпление, което никой свободен човек не би могъл да прости на очевидно негодните ни "държавници".

А останалите?

Всеки протестира за нещо свое. Всъщност не е вярно, че протестират само красиви, умни и богати. Това е лъжа. Протестират богати, бедни, софиянци и хора от страната. Това показва колко нелепо Народно събрание и правителство имаме. На практика никой не го подкрепя.

Наистина ли протестиращите са хулигани и лумпени?

Със сигурност. Групата мои приятели, с които всяка вечер сме заедно на площада, сме до един лумпени – историци, юристи, филолози и IT-специалисти.

Особено опасни типове са също журналистът Тони Николов, писателят Георги Господинов, преподавателите по философия проф. Калин Янакиев, проф. Цочо Бояджиев и д-р Гергана Динева, рок-музикантите Милена Славова и Васко Кръпката, психиатърът д-р Николай Михайлов, преводачът и писател Любомир Николов… всички тези хора протестират. Да продължавам ли да изреждам имената и занятията на тези простаци?

Какво си пожелаваш?

Точно в момента си пожелавам едно страхотно момиче, също опасна престъпница от протестите.

А на България?

Никога вече престъпници на власт. Никога! За да постигнем това, трябва не само да съборим сегашното гнило управление, но и да започнем много сериозно да се образоваме. На повечето български граждани освен пари им трябва и много, много четене. Но първо – да свършим непосредствената работа. Да разкараме тази измет от това Народно заседание, където някога са заседавали хора като Андрей Ляпчев и Александър Малинов. Те определено са по-добър пример от Цола Драгойчева… или Мая Манолова.

Прочетете още:
Протестът в първо лице: Христо Карастоянов
Протестът в първо лице: Светла Енчева
Протестът в първо лице: Владислав Христов

Сподели в: