Протестът в първо лице: Димитър Кърнев от D2

Представяме ви в кратко интервю китариста от D2 Митко Кърнев. Какво мисли за протеста, чувства ли се като будител с песента "Черна сутрин"? Историята на тази песен започва още по времето на февруарските протести, а популяризирането й тръгва от социалниите мрежи. Вокалите в "Черна сутрин" се изпълняват от Митко Кърнев и Александър Обретенов – басист в групата. От лятото парчето вече има и своя клип.

Как се роди "Черна сутрин"?
   
Музиката към песента написахме през 2010 година, а думите се родиха спонтанно някъде около февруарските протести. Направо бях откачил по това време. Направих текста за една нощ, след това се обадихме на нашия добър приятел, поетът Александър Петров, с помощта на който "нанесохме финалните щрихи" 🙂

Видео на "Черна сутрин" може да видите тук.

Чувстваш ли се като будител? (ако си позволя сравнението с Върви, народе, възродени.)

Донякъде да, което за мен е парадоксално. Може би защото песента не е комерсиална, а беше личен акт на нашата позиция и начина по който се чувстваме. Искрено се радвам, когато в някои коментари от интернет за песента, усетя, че хората наистина разбират и текста, и музиката. Разбира се, има и доста омраза, която за съжаление, се превърна в част от нашето ежедневие.

Какво е за теб протестът
?
   
В началото, както навярно и всички нормални хора, просто се възмутих до дъното на душата си. Казах си: е сега на тия няма да им се размине вече, и отидох на площада. Обаче, явно бяхме забравили с кого си имаме работа. По-лошото и важно за мен е, че така нареченият "български народ" е оскотял и осиротял откъм най-важните и изначално хубави човешки ценности. Това, и други по-глобални заключения, които си правя за нас като нация, ме прави много тъжен, по безнадежден начин. И в този ред на мисли, това че направихме "Черна сутрин", ме кара да се чувствам спокойно със себе си. Един ден, дай боже да имам деца, като порастнат и ме питат "какво стана тогава"?, аз ще им кажа "стана това и това", а баща ви тогава направи каквото трябваше.

Какво смяташ за следващите му фази, защото има мнение, че протестът на площада вече трябва да премине в нови фази, да търси нови форми?
   
Моето мнение е просто и ясно: Хората трябва да се събудят! В това е шансът за всички нас.

Ако десет дни подред, София е блокирана от 50-60, защо не и 100 000 човека (ама "истински" 100 000), тогава не комунистите, ами и дяволите ще паднат от власт. И това въобще не е трудно, нужно е просто всеки, който не е съгласен с тази ситуация, да си причини малко личен дискомфорт, отделяйки от времето си. Казвам го и на себе си. Признавам, че шоуто от парламента всяка вечер по новините, особено ако е гарнирано с хубава ракия и пресен сафрид, не е за изпускане. Но извън шегата, идва зима и нещата изглеждат твърде драматично… Иначе в тесни приятелски кръгове много хора споделят, че лекът за нашата мила Родина е един и той се нарича военен преврат. Смятайте докъде сме я докарали.

С какво се занимава Димитър Кърнев сега? Издай малко от творческите си планове – твои и на D2- за близко бъдеще.
   
А, любимият въпрос! Довършваме прословутия нов албум на D2, който ще е готов през декември, надявам се! За мое учудване и се спукваме от "участия". Подготвяме финала на "Голямо междучасие 5", ще закрием фестивала „Играй живота“, на фондация „Цветан Цанов“. Имаме доста работа и по Юбилейния концерт на Александър Петров. Той е автор на текстовете на най-готините песни, от 80-те години до днес. За нас е голяма чест да свирим тези парчета и да отдадем почит на наш приятел.

Прочетете още:
Протестът в първо лице: Поликсения Ангелова: Догодина – в Свободна България!

Протестът в първо лице – Димитър Еленов: Театрите, ДАНС, министерствата – всичко може да вземете, но децата – не

Сподели в: