Протестът в първо лице: Гео Калев

В историческите дни, които преживява цяла България, когато "не българският народ, а българският живот е излязъл навън и протестира" (казва поететът Иван Теофилов), ви представяме серия от кратки интервюта "Протестът в първо лице". Ето какво сподели Гео Калев, който е роден през 1975 г. в София, завършва 31 СОУ, а след нова НБУ, специалност "История на Европа" , от 2001 е фотограф.

Това е протестно лято в много точки на света по какво според теб си приличат протестите?
Протестите по света са за една кауза – нова система на управление.

Наближават 50 дена протести в страната, какви са положителните страни на протеста?
Според мен положителните страни са, че гражданското общество в България се събуди, че хората, които имат свободно мислене осъзнаха, че не са сами. Това им дава сила да изразят своята позиция. Друга хубава страна на протеста е, че за пръв път от много време насам младите хора в България са политически активни.

Какво не успя да постигне той?
Протестът ще успее, правителството ще падне. Не е сигурно, че следващото правителство ще бъде по-адекватно, но вече е сигурно, че когато то прави грешки гражданското общество ще го санкционира. Така функционира демокрацията.

Опитаха се да квалифицират протестите, наричайки ги протест на работещата средна класа. Ти как би ги определил, кои хора излязоха на площадите?
Свободните хора, на площада излязоха хората, които в момента не са представени в парламента. Това са хората, които повече не искат да си затварят очите пред несправедливостта и не са съгласни с начина, по които политиците управляват България. Тези хора търсят справедливост, търсят морал и бъдеще за децата си.

Трябва ли да продължи мирния протест или са нужни по-радикални действия?
Мирният протест е радикален. За мен периодът на протест трябва да е дълъг, именно в този процес вярвам, като в процес, който ще ни отведе в модерно общество. Само заедно можем да постигнем напредък.

Защо не работят партиите в страната, къде се къса връзката им с хората?
В момента партиите в България представят едни и същи икономически интереси, те са срещу нас гражданите и затова ние не ги приемаме.

Какво не искат да видят управляващите, какво не искат да си признаят?
Управляващите много добре виждат какво се случва, просто не искат да си признаят, че нарушават законите и, което е по-лошо, не искат да спрат да ги нарушават.

Каква е според теб алтернативата на това управление?
Гражданско управление.

Много креативни идеи се реализираха на протестите, би ли нарекъл това нова форма на изкуство?
Да, протестът е повод за себеизразяване.

Ти самият беше със своите кукли на протеста, това твоята форма на протест ли беше? Как приеха хората предстваленията?
Хората се смяха от сърце, забавно стана. Марионетката е символ на политика.

Защо една част от хората на изкуството предпочетоха да не протестират и да не изказват мнение за случващото се в страната?
Може би защото политиката е мръсна работа.

На протестите има много деца. Как реагира синът ти на протестите, говорите ли за това, какво би искал да запомни той от това протестно лято?
Споменът за огромно множество от хора с една идея за свобода.

Каква е твоята прогноза ще има ли протесна есен и зима? Какво ти се иска да се случи?
Да. Гражданското общество се заражда именно в процеса на поемане на отговорност. Лична и обществена.

Какво би казал на Орешарски ако го срешнеш на улицата?
ОСТАВКА.

Сподели в: