"Пророчеството“ на Джон Килгалън

В средата на месец юни издателство „Апостроф“ публикува на българския книжен пазар дебютния роман на Джон Килгалън – „Пророчеството“. Утвърден журналист по професия, отразявал теми, вариращи от криминални процеси и глобалното затопляне до тероризма, Близкия изток, европейската и американската политика за водещи медии като „Ройтерс“, „Иконъмист“, „Таймс“, „Телеграф“ и „Нюзуик“. „Пророчеството“ е трилър в стила на Дан Браун, но с акцент върху съвременния ислямски тероризъм. В него не се набляга толкова много на историческата част, което превръща в негови потенциални читатели и почитателите на политическите трилъри.

Действието в „Пророчеството“ започва с жестокото нападение над изгряващия писател Сам Тайнън. Той е нападнат в жилището си и черновата на последната му книга е изтрита от компютъра му. Съкрушен от загубата на осемнайсетмесечния си труд, Сам изпада в депресия, а когато най-после е напът да я преодолее, с ужас установява, че приятелката му Лорена е свързана с нападателите.

Започват да се случват събития в световен мащаб, които отразяват точно описаните в непубликуваната книга на Сам. Докато се опитва да разбере и каква точно е ролята на Лорена в нападението и в живота му, писателят установява, че е в опасност и това чувство се засилва, след като Лорена загива в злополука. Сега Сам трябва да се пази най-вече от тайните служби.

Междувременно във Франция Жан Пиер-Бурден, изследовател на пророчествата на Нострадамус, намира неоткрито пророчество и свързва тълкуването му с наскоро започналите атаки над най-значимите джамии в мюсюлманския свят. Въпросът е какво да прави с откритието си.

Адел ал-Шариф, началник на отдел в британската служба за сигурност, се изправя пред нова терористична заплаха, в която се крие таен сценарий за унищожение. Възможно ли е новата книга на Сам да е ключът към тероризма, завладял света? Адел се опитва да улови следите на конкурента на Бин Ладен, Халиш, новия най-голям терорист в света. Той трябва да спечели доверието на Сам, но времето изтича. За всички тях.

За Джон Килгалън:

Джон Килгалън е дългогодишен журналист и редактор, отразявал теми, вариращи от криминални процеси и глобалното затопляне до тероризма, Близкия изток, европейската и американската политика. Писал е за „Ройтерс“, „Иконъмист“, „Таймс“, „Телеграф“ и „Нюзуик“. В последно време разделя времето си между журналистически занимания на свободна практика, доклади за лобизма в индустрията и писането на книгата „Пророчеството“, която е дебютният му роман.

Сподели в: