Промяната идва, кой я вижда?

Промяната идва. Тя тръгва още през 1989 г., когато казахме "сбогом" на социализма и светлото социалистическо бъдеще и прегърнахме крехкото тяло на демокрацията. Но тя не спира дотам, а продължава напред, днес, в този ден и час тя също напредва. Върви с различна скорост и темпо, неотстъпно. Промяната е с лицето на прогреса, на един по-хуманен свят, на по-здравословни човешки отношения, на толератност, на несъглание с корупцията, с политическите лъжи и изгодата от властта за лично облагодетелстване. Понякога Промяната иска да от нас да оставим традициите като вече ненужни и дори античовешки, несправедливи, които нямат вече място в началото на 21 век в една европейска страна. Например като тричането на кучета в Бродилово или дрането на кожи от полуживи норки във фермата край Стара Загора.

Една важна промяна ни предстои другия месец – референдум за електорнно гласуване, заедно с кметските избори, на 25 октомври. Хората, най-вече от старото поколение, които са против него, не правят нищо друго, освен да слагат пръчка в експресния влак на нормалното бъдещето или все едно подлагат крак, за да спънат един бегач в маратона за истинските, некупени и нефалшифицирани избори.

Друг пример – никнещите като гъби след дъжд павилиони за прясно изцедени сокове и здравословна храна. Заедно с това излизат десетки книги, подкрепящи здравословното хранене и напомнящи ни за супер храните, които са сред нас, но ги пренебрегваме. Отдавна вече пренаписахме бабините готварски тетрадки и ядем по нови правила, за да бъдем по-здрави и по-щастливи.

И още примери – много силни послания на различни фестивали, филми, книги, театрални спектакли – да не забравяме дълга, който имаме един към друг като хора и към околната среда и животните, за човечността, за разумността, ненасилитието и вечното търсене на отпизимация на живота ни във всички сфери.

Група хора се захващат с градско земеделие, други работят по възраждането на чистия живот на село, трети се борят за модерното образовие, толкова закъсняло у нас, четвърти разкрасяват градовете с улично изкуство.

Промятата тече като планински поток, говори ни, подсказва, шепне, вика. Който има уши, че я чуе, който има очи, ще я види, който има ръце, ще я пипне.

Прочетете още:
Из София с велосипед
One Direction обявиха инициатива за по-добро бъдеще на планетата
Промяната винаги е възможна
Празната опаковка е пълна с природни ресурси
Вера Трендафилова за приятелите на четири крака и милосърдието

Сподели в: