Промоция за концерта на Виртуозите на Миланската Ла Скала във Варна

Само от 7 до 9 април организаторите на най-голямото събитие от програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2017 пускат за Цветница ограничен брой промо билети с 10 лв. отстъпка.

Във Варна идва най-младият концертмайстор в историята на Ла Скала – вдъхновяващата Лаура Мардзадори. Градът вече е в очакване на първата си среща с елитния камерен състав на Оркестъра на Ла Скала – един от великите оркестри на Европа и света.

"Виртуозите на Миланската Ла Скала" идват в морската столица на 30 април по покана на Фондация Елит – ЛИК за голям концерт в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Музикалното събитие е под патронажа на Италианския културен институт София. Концертът ще бъде на 30.04.2017, неделя, ще започне в необичаен за България късен час – от 21:00 ч.

Виртуозите на Миланската Ла Скала са концертмайстори и солисти в оркестъра. Петнайсетте изключителни музиканти изнасят над 200 концерта годишно. Във Варна те идват с  най-младия концертмайстор в историята на Ла Скала – възхитителната Лаура Мардзадори, едно от най-обичаните млади имена на музикалния подиум в Италия, всеобща любимка на публика и критика.

Лаура Мардзадори се присъединява към оркестъра на Ла Скала като водеща цигулка през 2014 г., когато е едва на 25 години. Преди да встъпи в тази позиция тя се изявава само като солист и като камерен музикант, но не и в оркестър. Въпреки това, комисията начело с Даниел Баренбойм единодушно я избира за концертмайстор.

Лаура започва да учи цигулка няколко месеца преди четвъртия си рожден ден при Фиоренца Роси, учител по метода на Сузуки, после учи и при Марко Форначари – дългогодишен солист на ансамбъл "I солисти Veneti". На възраст между 17 и 20 години тя в продължение на три годин учи при известния цигулар Павел Берман в Международната академия Срещи с Маестрото в Имола, Италия. От 2008 г. учи при големия цигулар Захар Брон и посещава неговия клас по цигулка във Висшето училище по изкуствата в Цюрих в продължение на две години.

В тийнейджърските си години Лаура Мардзадори печели много награди, сред които и специалната награда на Международния конкурс Постакини за най-добро изпълнение на капричите на Паганини. През 2005 г. тя печели най-важния италиански цигулков конкурс – конкурса "Città di Vittorio Veneto", както и специалното отличие Gulli за най-добро изпълнение на Моцартово произведение. Лаура е лауреат и на Международните конкурси за цигулка в Сион и Буенос Айрес. Страстен камерен музикант , тя работи с такива изключителни музиканти като Акардо, Берман, Филипини, Бруно Канино, Менесес, Антони Пей, Лукезини, Бруно Джурана.

Напоследък най-чести се изявите й с нейни колеги от оркестъра на Ла Скала. През 2013 г., като член на клавирно трио Amar с Леонора и Лудовико Армелини, тя става носител на престижната награда "XXXII Премио Абиати" на Италианската национална асоциация на музикалните критици, посветена на Пиеро Фарули. През 2010 г. в Ню Йорк тя прави световна премиера на Концерт за цигулка от Оторино Респиги и го записва за музикалния лейбъл NAXOS. Записът, издаден в САЩ през май 2011 г., е приет добре от критиката. През 2012 г. Шломо Минц я кани да запише два урока по цигулка заедно с него за неговата Онлайн музикална академия.

Лаура Мардзадори свири на цигулка Гуаданини, позната под името "екс Клейненберг" от 1783, любезно предоставена й от фондация "Pro Canale" от Милано.

Концертът на Виртуозите на Миланската Ла Скала е от фестивалния цикъл "Великите оркестри на Европа". Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит – ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна. 

Билетите за концерта са на цени от 50, 60 и 80 лв. с ограничен брой VIP билети по 100 лв. Специално за големия празник Цветница организаторите на концерта пускат промоционални билети на цени с 10 лв. по-ниски от номиналните, на касите и онлайн в тези три дни ще откриете промо цените на билетите за акцията – съответно 40, 50, 70 и 90 лв. Промоцията е в сила единствено в трите дни около Цветница – 7,8 и 9 април.

Сподели в: