Промени в Закона за авторското право мина на второ четене

На 29 януари се проведе заседание в Комисията по културата и медиите към Народното събрание, която разгледа на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Промените са продиктувани основно от изискванията на новата Европейска директива, която гарантира удължаване на срок на закрила на изпълнителските и продуцентските права в записи от 50 на 70 години.

Тази промяна в целия Европейски съюз ще помогне на творческите индустрии и в частност музикалната индустрия да реализират своя потенциал за икономически растеж и нови работни места. Удължаването на срока на закрила на правата повишава конкурентоспособността на културните индустрии във всички европейски страни, включително България, на световния творчески пазар.

Освен тези важни промени, Комисията гласува ключови законодателни решения, свързани с едни от най-наболелите проблеми на българския пазар за колективното управление на права, които са в дълбоко противоречие с практиките в цял свят. Става дума за пропуски в закона, които позволиха на различни организации-ментета да манипулират цели икономически сектори, извличайки печалба, да заблуждават обществеността и да ощетяват създателите на българска музика.

Тези проблеми не са от вчера и Комисията направи сериозна крачка напред в опита си да реши проблемите веднъж завинаги. Многобройните членове на ПРОФОН – стотици хиляди изпълнители, продуцентски компании и независими лейбъли от България и цял свят, изразяват подкрепата си за решимостта на народните представители от целия политически спектър в Комисията да приемат нужните законодателни промени.

За съжаление, заседанието на комисията не мина без скандал. Депутатите, представителите на Министерство на културата и на гражданския сектор станаха непосредствени свидетели на арогантното поведение на ръководството на ЕАЗИПА, с което ПРОФОН и Музикаутор се сблъскват ежедневно вече повече от 6 години. Агресивното отношение на председателя на ЕАЗИПА към всички присъстващи илюстрира дълбочината на проблема и начина, по който организацията се държи както към потребители на музика, така и към правоносителите, които не са съгласни една подобна структура да ги представлява.
„Комисията обърна специално внимание на отвореното писмо от известни български автори, изпълнители и продуценти в подкрепа на сдруженията, които са техни истински представители – ПРОФОН и Музикаутор, и против злоупотребите на ЕАЗИПА.

Надяваме се, че народните представители в 42-рото Народно събрание ще подкрепят единодушно гласуваните от Комисията текстове и в зала, с което ще уважат и волята на най-знаковите български музикални творци”, коментира изпълнителният директор на ПРОФОН Ина Килева.

ПРОФОН e творческо сдружение с нестопанска цел, което представлява и защитава права, сродни на авторското право – тези на продуцентите на звукозаписи и артистите-изпълнители. Организацията управлява най-големия музикален каталог у нас, като представлява 90 % от българския и световен музикален репертоар, включително и звукозаписите на трите мейджър музикални компании в световен мащаб (Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group), наред с над 30 000 независими чуждестранни лейбъли, както и репертоара на над 180 от най-изявените български и 100 000 чуждестранни изпълнители, групи, музикални компании и продуцентски къщи. ПРОФОН е част от клуба на Световните организации за колективно управление на права в Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) и има директни договори за взаимно представителство с лицензиращи организации от цял свят.

Сподели в: