Пролетни четения на Русенския музей се провеждат в средата на май

На 15-16 май 2009 г. в Русе ще се проведат ХІ-ти Пролетни четения на Русенския музей и Асоциация по антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“. В четенията се представят  млади и утвърдени специалисти от 14 научни институции, университети и музеи. Сред подалите заявки за участие има етнолози от Белград, Сърбия, от Требинье в Босна и Херцеговина, от Батуми, Грузия, от Сибиу, Румъния. Сред българските участници има студенти и преподаватели от Софийски университет, Великотърновски университет, различни институти на БАН. Колегите от Българския музей – Чикаго също са подали заявка, но участието им ще е дистанционно, в постер-сесия.

Пролетните четения ще отбележат появата в българското културно пространство на Сборник за народни умотворения преди 120 г., както и програмната статия на Иван Шишманов „Значението и задачата на нашата етнография“, отпечатана в том 1 от поредицата, която излиза и до днес. Специална секция в четенията ще бъде отделена по темата за бъдещето на етнографските музеи.

Научните четения и участниците в тях ще се включат и в Петото изложение „Уикенд туризъм“. Някои от изследователите ще споделят опита си от връзките между Етнологията и Туризма, а други ще представят работата на своите институции.

Сподели в: