Пролетна вечер с романси, стихове и танци

На 7 април от 19.00 ч. в клуб-ресторант "Жреци на музите" ще се състои музикално-поетично-танцов спектакъл на ТТ „ Акад. Анатолий Григориевич Новиков” от  проекта „Вселена на изкуствата”. Участват:

– възпитанички на Балетно Студио „Красимира Колдамова”;
– Людмила Бугунска-Агрипина – пиано, автор и изпълнител на романси;
– Георги Грозев, абсолвент, актьорско майсторство в театрален колеж „Любен Гройс”
– премиера на романси по стихове на Красин Химирски.

Моля, потвърдете присъствието си с SMS на телефони: 0894639937 – Екатерина Казакова, 0892 033 989; или на e-mail: krassied@abv.bg или на Skype: krassied7.

Наричат българската примабалерина Красимира Колдамова  съвършената нимфа на палците. Крехка е като порцеланова фигурка и вечна, когато стане дума за съвършения танц. Основаното и ръководено лично от  нея Студио е носител на множество  награди и дипломи. Възпитаниците на студиото вземат ежегодно участие в различни концерти и телевизионни участия. Децата от Балетно Студио "Красимира Колдамова" спечелиха Първо място на Националния танцов конкурс "Ритъмът в сърцето ми" на 06.03.2011 във възрастова група до 9 год. През май т.г.Студиото ще отбележи с концерт в Музикалния театър своя 20-годишен юбилей.

Людмила Бугунска-Агрипина е родена в Русия. Учила е пиано и класически балет, икономическа география в  Пермския Университет и руска филология в Пловдивския Университет. Пяла е в оркестъра на Бойдман, Аляшев. Има участия в Русия, България, Югославия и Украйна. Рисува и до момента е имала шест самостоятелни изложби, като последната е в гр. Каварна през 2010 г. Има издадени два албума с руски романси през 2001 и 2008 г. В  първият е включен един авторски романс. Издава книга за руските романси с шест романса записани на диск през 2007 година. Самата тя пише романси.

Георги Грозев е роден на 13.11.1988г. в гр.София, абсолвент Актьорско майсторство в Театрален Колеж "Л.Гройс" с художествен ръководител проф. Надежда Сейкова; Директор на театрална трупа "Акад. А.Г.Новиков". Дългогодишен хорист е в хор"Родина" при Министерство на здравеопазването, участвал в спектакли-концерти на Камерен ансамбъл за стара музика „Музика Антика – София”.  Има участия по театралните и концертни сцени на Испания, Украйна, Унгария, Гърция, Егиет, Словения. Член на Сдружение „Приятели на Индонезия НУСАНТАРА”, член на "Един завет" – клуб на потомците на царски офицери към Съюза на възпитаниците на ВНВУ и ШЗУ.

Красин Вълчев Химирски е роден на 8 октомври 1938 г. в с. Върбица, окр. Врачански. Учи в Суворовското училище в София. Завършва средно образование в 34 ССУ „Иван Пашов” в София през 1956 г. Същата година е приет да следва в Московския държавен институт за международни отношения /Факултутет “Международни отношения”/, където се дипломира през 1962 г. След отбиване на военната си служба през м. януари 1963 г. постъпва на дипломатическа работа в Министерството на външните работи. През следващата година е изпратен като прес и културен аташе на Българското посолство в Република Индонезия. В течение на година е Временно управляващ Българското посолство. След завръщане в страната постъпва в Отдел “Азиатски страни” на МВнР.
От 1971 до 1974 г. следва редовна аспирантура в Академията за обществени науки в Москва, по-късно преименувана в Академия за държавна служба при Президента на Руската федерация. През 1974 г. защитава дисертация на тема “Развитие на демократичните традиции в съвременната американска поезия” и му е присъдена научната степен доктор на филологическите науки. От 1976 до 1981 г. е изпратен като първи секретар в Българското Посолство във Вашингтон, където е Временно управляващ Посолството в течение на една година. След завръщането си от САЩ работи в МВнР в отделите “Културно сътрудничество” и “ООН и разоръжаване”. През 1987 г. е изпратен като пълномощен министър и завеждащ Културния отдел на българското посолство в Москва. Работи  две години в Босна и Херцеговина като служител по демократизация и избори в Мисията в Сараево на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Председател е на Асоциацията на завършилите МГИМО, която поддържа активни връзки с московската Алма матер. Преподава в Софийския университет “Св. Кл.Охридски” и до момента индонезийски език, Новия български университет, Университета за национално и световно стопанство, Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” и Американския университет в Благоевград.
Автор е на стихосбирките “Вярвам”/1980/, “Търся Атлантида” /1987/, “Звезден хляб” /1987/, “Марсианци” /1996/, “Бомба със закъснител” /1998/,  “Вашингтонски рецитал” /2005/, сборника с разкази “Отворете, Сър!” /1986/ есеистичната книга “Камбоджа се бори” /1971/. “Вашингтонски рецитал” е издаден на компакт диск и аудио касета. Стихосбирката му “Корзина со сверчками”, издадена на руски език, бе представена в БКИ през септември 2006 г. Негови стихове и проза са преведени на руски език и публикувани в редица литературни издания и на още двадесет и два езика, в т.ч. има издадена стихосбирка на монголски и арменски. Последната бе представена под почетния патронаж на Посланика на Армения. Има преводи и на основните международни езици и на езиците на бившия Съветски съюз. Превел е редица творби от английски, индонезийски и руски езици.Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Съюза на българските журналисти, Българския П.Е.Н. център, Международния фонд за славянски култури в Москва, Председател е на Сдружение Приятели на Индонезия НУСАНТАРА – България. Владее руски, английски, френски, испански, индонезийски, сърбо-хърватски и др. езици.

Вижте още:
Красин Химирски представя нова стихосбирка на български и арменски
Индонезийски танци и поезия очароваха София

Сподели в: