Пролетен базар на книгата започва в Деня на българската просвета и култура

Традиционно, на 24 май, в Деня на българската просвета  и култура, Асоциация „Българска книга” дава началото на „Пролетния базар на книгата”. В 11:00 часа в зала 3 на НДК ще бъде официалното откриване на книжния форум.
        
И тази година Асоциация „Българска книга” ще запази традицията.  Входът отново ще бъде свободен за цялото времетраене на събитието. Работното време ще бъде удължено – до 20.00 часа всеки ден от 24 до 29 май 2011.

Над 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на „Пролетния базар на книгата”. Щандовете им ще бъдат разположени на площ над 600 кв.м в зала 3 на Националния дворец на културата. Събитието се провежда с подкрепата на НДК, в рамките на „Салона на изкуствата”.

Специално за откриването на „Пролетния базар на книгата” в София пристига г-н Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели (ФЕИ). Г-н Тобин и Федерацията на европейските издатели са изключително загрижени за нивото на неграмотност у нас, тъй като то би довело до драстичен спад във възможностите за квалифициране на младите хора, а оттам и в интереса за инвестиране във високотехнологични производства в България. Те са  дълбоко убедени, че са необходими спешни мерки за преодоляване на кризата в българското книгоиздаване и за стимулиране на четенето като основен фактор за духовното развитие на личността. 

По време на „Пролетния базар на книгата” всички почитатели на книгата ще се срещнат с писатели, ще имат възможност да  общуват с издателите на своите любими книги и да станат част от събитията, включени в културната програма.

В месеца, посветен на Норвежката култура в България, със специална двучасова програма ще се представи посолството на Кралство Норвегия в София. Ще бъдат анонсирани съвременни норвежки автори и произведения в превод на български език.

Византия и византийският свят” е четиво за широката публика, което съчетава историческия разказ с енциклопедичния тип изложение. За любителите на византийската история, издателство „Просвета” ще представи книгата в рамките на културната програма на базара.

Световно известният автор на „Метатайната” д-р Мел Гил лично ще раздава автографи на щанда на издателство „Бард”.

Ще се  представи книгата, която спечели Националния литературен конкурс "Хермес" в  категория проза тази година – "Плажният дневник на една кифла" от Ина Герджикова.

Премиера на второто преработено издание на романа „Тарпани” от Димитър Атанасов е подготвило издателство „Колибри”.

Сред акцентите на предстоящото изложение са – новият роман на Емануел Икономов „Отвъд  и по-нататък”  – фантастична, динамична  и увлекателна сага. От „Профилмс” подготвят разнообразни по тематика и жанр събития за читателите и зрителите. На „Пролетния базар на книгата” те ще направят официалната премиера на колекционерското издание на „Анини приказки”  от Стефан Цанев, нарисувани от Климент Денчев.

Сподели в: