Произведения на Сузане Шулер ще бъдат показани в София

Произведения върху хартия на Сузане Шулер – Сошана ще бъдат показани в София . Изложбата й ще бъде открита в 19 часа на 24 септември 2008 г. в галерия “Астри” (ул. „Цар Самуил” 34) и ще продължи до 16 октомври 2008 г.
 
Сошана, родена във Виена през 1927 година в еврейско семейство като Сузане Шулер, е личност и творец, продукт на историческите събития на епохата. След инвазията на Хитлер в Австрия през март 1938 семейството се изселва в Лондон, а през 1941 се установява в Ню Йорк. По време на Втората световна война Сошана учи живопис в Лондон и Ню Йорк, а по-късно и при художника Бен Афроим, за когото се омъжва през 1945. Двамата рисуват портретите на много личности на епохата като Арнолд Шонберг, Томас Ман и др.

Първата самостоятелна изложба е през 1948 в Хавана, а след това тя се мести в Париж, където се запознава с Пикасо и Джакомети (рисувана е и от двамата), Бранкузи, Шагал, Ив Клайн и Жан Пол Сартр. Започва да излага в елитни парижки галерии, а през 1953 и в Швейцария в галериите на Макс Болаг.

Пътешествията й през 50-те я отвеждат в Израел, Индия и Далечния Изток, Китай и Япония, където изучава калиграфия и абстрактно изкуство, източни филосифии и религия. По-късно заминава за Африка и Южна Америка, в Мексико работи заедно с Руфино Тамайо и Сикейрос. Следва завръщането на Сошана в Париж, където работи в ателието, основано от Гоген, отново заминава за Ню Йорк. От 1985 се установява във Виена, където работи и в момента.

Произведения на Сошана присъстват в колекциите на музея Албертина, Виена; Музей за модерно изкуство, Париж, Рим, Рио де Жанейро, Сао Паоло, Мексико, Ню Делхи, Йерусалим; Елена Рубинщайн Музей, Тел Авив; Еврейски музей, Ню Йорк; Музей Стамфорд; Музей Матис, Ница; Музей Пикасо, Антиби и др., както и в многобройни частни колекции.

Сподели в: