"Прозорци към големия свят" – изложба живопис на Елена Стоева

От 8 до 24 май в галерия "Натали" ще бъде показана изложбата живопис "Прозорци към големия свят" на Елена Стоева.
 
Странен е светът на живописката  Елена Стоева  – от   изяществото на малките птици  – до сиянието на зрелите  плодовете, от  спомена на детските дни  –  до  екзотиката на  древните празници. Светлина, радост и копнеж излъчват платната й. „Прозорци” ги е нарекла, може би защото всяка картина е прозорец  широко отворен от художничката за нас.

Елена Стоева е майстор на филигранно изпипаните натюрморти. Тя умее да улавя и най-фините и нежни състояния на цветята и предметите и да ги запечатва в картините си с вкус и елегантност.  При нея всеки детайл е изпипан с ювелирна точност. Тя е нежна, мислеща и с неповторим усет към живописта. Всяка нейна картина излъчва позитивна енергия, зареждаща наблюдаващия я със спокойствие и любов.

Композициите и  елегантно ни насочват към vintage, едно намигване към зрителя с романтичните сюжети в картините и сантименти, като полъх на лека носталгия по изискаността и човечността.

На въпроса  „Как бихте определили Вашият стил на рисуване?”  Елена отговаря: "Трудно. Една част си е класически натюрморт с намигване,
другата – само намигване, има малко магически реализъм…Не знам и аз! Да се застопориш в една форма на изява, не ми се вижда добро решение. Ако потънеш в рутина и не търсиш новото, постепенно започваш да угасваш и да се превръщаш в занаятчия.Трябва да има провокация, ново предизвикателство, за да се развиваш".

Елена Стоева е родена в София през 1964 г. През 1992 се дипломира се в университета “Св.Кирил и Методий”, във Велико Търново, Факултет по изобразително изкуство, специалност живопис..
Член на Съюза на бъгарските художници.
Живее и работи във Велико Търново.
Участвала е в изложби  в Торино /Италия /, Люксембург и Париж, както и  замъка Грюер /Швейцария/
В момента работи с галерия “Naifs du monde entier” – Париж,
галерия “Edition 88″ – Люксембург.
В България   излага в галерия  „Мария” и  „Спектър” – Велико Търново,
галерия  „Възраждане” – Пловдив,  галерия „От-То” ,  „Славена”, и „Епсилон” – Варна     и  галерия  „Натали”- София

Сподели в: