Прожекция на филма “През София към свободата” в полския институт

Полският институт ще представи документалния филм “През София към свободата”, който разкрива  малко известна страница от полско-българската история от периода на ІІ световна война. По покана на Института в София ще пристигне и авторката на филма. 
 През 1939 г.  дипломати от Посолството на България във Варшава създават конспиративна група, в чийто състав влизат Крум Цоков, Трифон Пухлев и Владислав Икономов. Те превозват нелегално документи, снимки и пари по маршрута София-Букурещ-Берлин-Варшава. Благодарение на тях светът за първи път вижда потресаващи снимки от окупирана Варшава; спасeни са участници в съпротивителното движение, като им се издават удостоверения, че работят в българското посолство. До 1941 г. през София и по-нататък на запад са прехвърлени над 300 души, основно офицери. Това става възможно благодарение на т.нар. “Група за прехвърляне”, състояща се предимно от поляци, живеещи от много години в  България – най-вече двамата братя Зджислав и Бронислав Зембжуски. Членовете на двете групи заплащат висока цена за геройските си дела.

Барбара Рогалска e завършила право във Варшавския университет и е свързана с Полската телевизия от 1975 г. Журналистическата си дейност започва в младежката преса, а по-късно в седмичното списание „Przyjaciółka”. През 1990-1994 г. е кореспондент на Полската телевизия и Полското радио за Балканския п-ов със седалище в София. Освен постоянните кореспонденции реализира репортажи и документални филми от Албания, Югославия, Косово, Македонияи Румъния. Днес е независим журналист. Работи като редактор на ежедневната политическа публицистична програма в телевизия PULS и 2 програма на Полската телевизия, в която прави документални филми. Автор на много тв програми, няколко десетки репортажи от страната и чужбина. Автор на сценария, промоционалния албум и мултимедийната рамка на полския павильон за ЕКСПО’98 в Лисабон.

Прожекция на филма “През София към свободата”
на Барбара Рогалска (2008, 30 мин.) с участието на авторката и Божидар Славов, изпълнителен продуцент на филма.

Среща с участници във филма: Станислав Икономов, Иво Димитров, Миряна Цоков-Кръстева, Станислав Пухлев.

26 януари  2009 г., понеделник, 18 ч., Полски институт, ул. “Веслец” 12 

Вход свободен

Сподели в: