Прожекция на филма „Малката матура 1947”

Посолството на Република Полша в София Ви кани на прожекция на филма „Малката матура 1947”, (108 мин., 2010) с надписи. Прожекцията ще се състои на 19 май, събота, от 19.00 часа, в Кино Люмиер. Вход свободен.

Режисьор: Януш Майевски
Участват: Адам Врублевски, Артур Жмийевски, Олгерд Лукашевич, Войчех Пшоняк, Виктор Зборовски, Мариян Опаня, Марек Конрад и др.

Изпълнена с настроение история за съзряването през първите бурни следвоенни години в Полша. Людвик и родителите му се преместват да живеят в Краков. Той става ученик в една от най- престижните гимназии в града. Старае се да получи признанието и уважението на съучениците си. В негов идол се превръща по–голям гимназист, за когото се говори, че е участвал във Варшавското въстание през 1944 г. В Людвик бушува буря от противоречиви емоции. Освен първите любовни трепети и сексуални контакти, се заражда и бунт към несправедливата власт и желание за имитиране на непокорния идол. Преследвания, арести и стрелба по улиците – всичко това е част от пътя към съзряването, изминат от Людвик.

Филмът е носител на Специалната награда на журито на ХХХV Фестивал на полското игрално кино в Гдиня.
Филма ще представят Влоджимеж Нидерхаус – филмов продуцент и дългогодишен директор на Студиото за игрални и документални филми във Варшава и Лешек Копеч– директор на Фестивала за полски игрални филми.

Прожекцията е в рамките на „Дни на европейското кино, 9-19 май 2012”, организирани от Представителството на Европейската Комисия в партньорство с посолствата на държавите-членки на ЕС по повод 9 майДенят на Европа и 5-ата година от членството на България в ЕС.

Сподели в: