Прожекция на Валс с Башир – документален-анимационен филм

На 10 октомври, от 19 ч., в тетатралната зала в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъде прожектиран документалноанимационния филм Валс с Башир.

Режисьор Ари Фолман
Израел – Франция – Германия
2008, 87 мин.
Билети: 6 / 4 лв. (на място преди прожекцията)

С прожекцията на филма се открива съвместната инициатива между Дома на киното и Културния център на СУ „Св. Климент Охридски“. Продължаваме традицията за създаване на потребност и възпитаване на вкус към стойностното кино сред младежките публики, започвайки серия от прожекции в театралната зала на Софийския университет. Студенти, преподаватели, служители, както и всички почитатели на доброто кино, ще имат възможност да гледат избрани филми, да получат задълбочена информация от гост-лекторите и да участват в дискусии.

Първото заглавие от програмата е „Валс с Башир” на израелския режисьор Ари Фолман – една нетрадиционна комбинация между документален и анимационен филм, превърнал се във филм-събитие за 2008 г., но с особена актуалност и днес. Гост-лектор на прожекцията ще бъде аниматорът Димитър Карамелски.

Ари – главният герой в този автобиографичен филм, по собственото име на режисьора – Ари Фолман, потегля в търсене на загубените си приятели от миналото, с надеждата, че те ще му помогнат да възстанови заличените напълно спомени от военната служба в израелската армия преди повече от две десетилетия. Едва 19-годишен, той става свидетел на клане, извършено от израелските сили в палестинските бежански лагери Сабра и Шатила по време на окупацията на Западен Бейрут през 1982 г. Споделеното от негов приятел отключва за главния герой спомена и му открива пътя към загубената истина за самия него и заобикалящата го социална действителност. Един по едни, спомените му започват да се промъкват като сюрреалистични образи…

Този неконвенционален филм е сред най-впечатляващите проекти в историята на анимационното кино. Особеното му въздействие се дължи не само на реалистичната, автобиографична основа на разказа за националната, социална и лична трагедия, но и на формата на нейното пресъздаване – анимационен-документален филм. „Войната е сюрреалистична, а паметта е толкова ненадеждна, че си казах: по-добре да тръгна по пътеката на спомените с екип аниматори”, споделя Ари Фолман.
Награди и номинации:
Варшава ’08 – Наградата на публиката, Британска независима филмова награда, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, Европейска филмова награда за музика, Награда на Лосанжелиската критика за анимация, „Оскар” ’08 – номинация за чуждоезичен филм.

Сподели в: