Прожекция и дискусия за горенето на отпадъци в ТЕЦ-а

В ТЕЦ-София се планира изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци?! Ще можем ли вече да дишаме в София?

На 10 октомври – Световен ден за акции срещу опасни и мръсни енергийни системи, екологично сдружение "За Земята" организира прожекция на филма "Бунище Земя", който ясно показва вредите от изгарянето на отпадъците във Франция и Исландия.

От 15:30 ч. в Клуб на пътешественика ще се обсъждат идеи за действия как Столична община да промени плана за изгаряне на софийските отпадъци. Представи си София, в която има значение къде си изхвърляш отпадъците.

Проектът на Столична Община и Топлофикация София е да се гори 180 000 тона годишно смесен битов отпадък – тоест нашия боклук, в който има и опасни отпадъци от домакинствата и много иначе рециклируеми материали – пластмаси, картон, стъкло и др.

Защо това не трябва да се случва?
От една страна при горенето ще се отделят много вредни емисии, а част от тях няма как да се улавят от филтрите – именно диоксините – най-фините и най-вредни за хората; другото опасно е пепелта – около 7000 тона годишно опасен отпадък, който ще се съхранява и пренася незнайно точно къде.. И всичко това в центъра на София.

От друга страна такава инсталация ще спре всякакво развитие на системи за разделно събиране на боклук и намаляване като цяло, защото ще има нужда от постоянен поток отпадъци, за да оправдае съществуването си.

Единственото, което може да спре този проект, е нашето несъгласие – на всички хора, живеещи и дишащи в София.

Вход свободен

Сподели в: