Продължението на етно-джаз фестивала в Смолян

Ден трети (19.07., четвъртък) на сцената на Амфитеатъра в Смолян.

 Когато удоволствието набере скорост дните минават неусетно. Вчерашният ден посветен на конкурса за детска рисунка “Видях музиката” беше най-краткият и невероятно вълнуващ. Сред детския ентусиазъм и показаната в рисунките им представа за музика усетих, че ние възрастните, полека лека сме се вкарали в една рамка и мечтите ни са някак  еднопосочни. През очите на децата видяхме колко различна и естествена може да бъде музиката. Сутринта конкурса започна само с няколко участника, а до обяд придоби направо масов характер. Оказа се, че в полета на детското въображение музиката може да бъде както море, така и планина, принцеса или пъстроцветна риба…

Журито едва смогваше да подреди и оцени картините, защото рисунките продължаваха да се предават доста след обявения за край час. Отсяването на победителите мина много трудно и Марио Николов бе много притеснен, обявявайки наградите, защото всяка една мечта заслужаваше да бъде отличена.  На конкурс, като на конкурс. Наградите на  ЗАД “Булстрад  Живот” грабнаха: Янис Росенов – 5 годишен и  Виолета Достова – 13 г. Община Смолян отличи 7-годишният Михаил Александров, а фондация “Джулай Джаз” премира Дара Желязкова на 10 години. Всички деца взели участие получиха комплект блокче и моливи за рисуване.

Публиката дошла за концерта вечерта от 20.30 ч. се наслади на изпълненията на: “Кавали”  с участието на Николай Иванов (тамбура и пиано), Костадин Генчев (кавал), Стоян Павлов (тъпан), Марио Иванов (бас) и Димитър Льолев (саксофон).

Същевременно с изпълненията на живо на музикантите публиката можеше да разглежда изложбата от детския конкурс и да слуша родопския вариант на музика от космоса, която ни заливаше на талази и с падането на нощта, като че стигахме по-близо до звездите. За първи път почувствах фолклора така необхватен и видях музиката с нови цветове. Денят отлетя. Дано задържим този миг по-дълго в душите си.

Още по темата

Сподели в: