Продължават спектаклите "Турандот" в Операта

На 29 и 30 октомври от 19.00 часа почитателите на големия италиански композитор Пучини ще могат да се насладят за първи път през този сезон на неговата последна опера – „Турандот”. С това заглавие Софийската опера откри своята обновена зрителна зала на 21 март 2008 година, а през месец октомври покори Страната на изгряващото слънце на четвъртото турне на Софийската опера.

На 29 октомври в ролята на принцеса Турандот ще се превъплъти солистката на Софийската опера Баясгалан Дашням. Монголското сопрано е последната и най-любима ученичка на оперната легенда Гена Димитрова и вече има над 100 спектакъла в тази роля у нас и по света. В ролята на Калаф – Румен Дойков, Тимур – Светозар Рангелов, Лиу – Радостина Николаева.

На 30 октомври в ролята на Турандот ще дебютира  Габриела Георгиева, позната на софийската публика от великолепните й изпълнения на ролите на Абигайл („Набуко”) и Амелия („Бал с маски”). Ще й партнират Костадин Андреев (Калаф), Димитър Станчев (Тимур), Силвана Пръвчева (Лиу).
В двата спектакъла участват още: Александър Крунев, Орлин Горанов, Даниел Острецов, Стоил Георгиев.
Диригент: Григор Паликаров.

Спектакълът

Пластично визуалната форма на спектакъла е изграден по вертикала, където пространството се владее от митологичния дракон – символ на Китай. Действието се развива и по вертикала, и по хоризонтала. Долу е реалността – животът в Пекин, територията на народа, на пришълците – като Лиу и Тимур. На по-високите нива са министрите, Турандот, принцовете, а на върха на тази въображаема пирамида е Императорът, Небесният син. Основното място за срещи и драматични събития е кръгът, долу, с формата на извиващата се опашка на дракона. Зад вериги с оловен цвят – пастта на дракона, изпълзява или се притулва народът на Пекин, свидетел и коментатор на случващото се, в тази паст потъват Лиу и Тимур. Декорът кореспондира с идеята за самата Турандот, със собствената й имагинерна представа за себе си като за величествено в своята неземност чудовище, като еманация на съвършената невинност и чистота на небесно създание, упоено от фикс идеята да отмъщава на мъжете-чужденци заради своята далечна предшественица принцеса Лоу Линг.

Билети на касата на Операта, ул. „Врабча” №1, тел. 987 13 66  и в разпространителската мрежа на EVENTIM.

Сподели в: