Програма НДК – октомври

5 октомври / сряда/
Зала 3, 19.30 часа
Концерт на група " ПЕРКОСА"
Перкоса е група от четирима музиканти, които носят ритъма у себе си, а театърът е втората им природа. Шоуто на Перкоса е единствено по рода си, защото съчетава акробатика, илюзионизъм, танц, мимика, игра на сенки и всякакъв вид перкусия – но не самоцелна, а като звуков израз на техния театър без думи, пълен с универсален хумор и необуздана енергия. Перкоса са оригинални, щури и много забавни.
Орг. Джаз +

6 октомври / четвъртък/
Зала 1, 19.00 часа
„ БЛАГОСЛОВЕНА СТЕП” – музикално-танцов акробатичен спектакъл.
Организира се от НДК и Посолство на Китайската Народна Република.
Театърът е създаден през 2000 година и е посетил повече от 20 страни в Азия, Африка, Северна Америка, Европа и Океания. Печели много награди в родината и чужбина, допринасяйки за популярността и културния обмен на Вътрешна Монголия.    Монголският младежки хор печели Златен медал на Международния олимпийски хоров конкурс, който се провежда в Австрия и Холандия. Музикално-танцовият спектакъл „Небесна степ”, който разказва за монголското културно наследство, участва в ІІІ Фестивал на малцинствата в Китай през октомври 2006 г. и е удостоен с Голямата награда.
„Монголска сватба” е изпълняван повече от 110 пъти в столицата Хухот и се счита за класическа културна атракция на монголския туристически пазар.
Концертът от монголска музика „Любов към Анда” печели Първа награда в категорията „Еко-група” на Конкурса за млади певци, организиран от CCTV, както и Награда за най-добро изпълнение на ІІ Фестивал на малцинствата в Китай. Той е изпълняван и на VІІІ Международен фестивал на изкуствата в Шанхай през октомври 2006 г.
Билети за шоуто  коeто ще бъде представено на 6 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. може да намерите в мрежите на eventim.bg, ticketpro.bg, както и  на касите на билетен център НДК.
Цени от 10 лв., 15лв. и 20 лв.

Централно фоайе, 11.00 -21.00часа
ИЗЛОЖБА „ ВЕК НА ПРОМЯНА”
Посветена е на 100- годишнината от Синхайската революция през 1911г.
Изложбата пресъздава миналия век с различни моменти от ежедневието на обикновенните китайци

Кино „ Люмиер”, 19.00 часа
Анонимните романтици (2010, 80’) – Откриване
Режисьор : Жан-Пиер Америс
С участието на: Изабел Каре, Беноа Полворде

Жан-Рьоне, шеф на шоколадова фабрика, и Анжелик, талантлива майсторка на шоколадови изделия, са двама големи романтици. Сближава ги общата им страст – шоколадът. Те се влюбват вазимно, но не смеят да го признаят. Уви, болезнената им стеснителност рискува да ги отдалечи един от друг. И все пак успяват да преодолеят липсата на доверие в себе си дори с риск да разкрият чувствата си.

7 октомври / петък/
Кино „ Люмиер” , 19.00 часа
Тя се казваше Сара (2010,111’)
Режисьор : Режисьор : Жил Паке-Бренер
С участието на: Кристин Скот-Томас, Мелюзин Мейанс, Нилс Ареструп, Фредерик Пиеро
Номинация за Сезар 2011

В този филм се преплитат две странно свързани съдби : на Джулия Джармънд, американска журналистка и на Сара, еврейско момиченце от Париж.
Май 2002 г. Джулия Джармънд, журналистка пишеща за американско списание, получава задачата да отрази възпоменателното честване на годишнината от хайката, при която евреите се затворени в Зимния колодрум. В своите проучвания Джулия се с сблъсква с мълчанието и срама, обвили тази тема. От разказите на свидетели тя с ужас открива мъките на арестуваните еврейски семейства и по-конкретно тези на Сара. Против мнението на близките си, Джулия решава да проучи съдбата на момиченцето и неговото братче. Шейсет години след станалото, проучването ще й струва най-скъпото, което има.
16 юли 1942 г.: Френската полиция нахлува в един апартамент в квартала Маре. Малкият Мишел, паникьосан, се скрива в един шкаф, а по-голямата му сестричка Сара, десетгодишна, го заключва и взима ключа, като му обещава, че ще се върне. Но тя е арестувана и отведена с родителите им.

Цена на билета – 8 лв./ за ученици, студенти и пенсионери – 6 лв.

Зала 1, 19.00 часа
КОНЦЕРТ НА СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР НА БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО
Хит-симфонизъм
Диригент Емил Табаков
Солист     Валя Дервенска

В програмата:
Веселин Стоянов – Рапсодия
Йоханес Брамс – Концерт за цигулка
Лудвиг ван Бетовен – Симфония No.3 "Ероика"

8  октомври / събота/
Кино „ Люмиер”, 19.00 часа
От упор (2010, 95’)
Режисьор : Фред Кавайе
С участието на: Жил Льолуш, Рошди Зем
Разпространител за Б-я – А+

При Самюел (Жил Льолуш) и Надя всичко върви добре. Той скоро ще стане фелдшер, а тя очаква първото им дете. Но нещата се преобръщат, когато Надя е отвлечена пред очите на безпомощния Самюел. На разсъмване звънва мобилният му телефон. Разполага с три часа, за да изведе от болницата, където работи, човек, поставен под полицейско наблюдение. Оттук нататък съдбата на Самюел се преплита с тази на Сарте (Рошди Зем), който е могъща фигура в бандитските среди и е активно издирван от всички полицейски служби. Ако иска
Цена на билета – 8 лв./ за ученици, студенти и пенсионери – 6 лв.
 
Зала 3, 19.00 часа
ФЕСТИВАЛ НА ГРАДСКА КУЛТУРА JAM ON IT
Голям фестивал, най-изкусните танцьори от региона, най-изпипаните звуци от грамофоните, светлини, екзалтирана публика, най-фънки водещите – сигурно някога сте искали да видите най-доброто и най-зрелищното събрано на едно място! Главното събитие от програмата на фестивала за съвременна градска култура и изкуства JAM ON IT, ще ви даде възможност да присъствате именно на нещо подобно. Ваши пътеводители през този ураган от емоции ще бъдат JOSE (България) и Zoo Real (Тайланд/Германия) – водещите, които станаха запазената марка на фестивала. За първи път в България ще имате възможност да видите финалите на танцовите битки в стиловете: popping, locking, house dance, hip hop и break. Невъзможните движения на танцьорите, адреналина от състезанието и невероятната музика ще ви накарат да преживеете танцовите битки сякаш вие самите сте на сцената. За да допълним това изживяване публиката ще може да се наслади на шоута на специалните гости на JAM ON IT: легендарният Mr.Wiggles (САЩ), Meech (4-тирикратен шампион на Juste Debout – Франция), Zoo Real (Германия), Venum (САЩ – участващ във филма Step Up 3D), шоу на организаторите на фестивала Sleepwalkingz Crew и новосформираната група от България – Pop&Roll! Не пропускайте възможността да се потопите в един различен свят на танци, музика и уникална енергия! Билети: 20 лв. предварителна проджба от Eventim.bg / 25 лв. на мястo повече информация на www.jamonit.bg

Зала 9, 22.00 часа
КОНЦЕРТ НА ФОНДАЦИЯ “ CREDO BONUM”
Първокласен английски електро поп ще звучи в зала 9 на НДК на 8 октомври. По покана на djbook.bg, Ели Джаксън от La Roux ще представи ексклузивен диджей сет в първото подобно нощно събитие в Двореца от 1989-та година насам. Партито, което ще започне след 22:00, ще бъде подчертано празнично – с него безплатния културен гайд Програмата ще отбележи 10 години от издаването на първия си брой.
Електропоп дуото La Roux стана носител на наградата Грами тази година за „Най-добър електронен/денс албум“. La Roux (произнася се „ла ру“) са Ели Джаксън вокал и кийборд и Бен Лангмейд, ко-продуцент. Музиката им е силно повлияна от поп музиката на 80-те години, включително от Depeche Mode, Prince и Eurythmics. През 2008 бандата издава своя пръв сингъл „Quicksand”, а през лятото на 2009 се появява и първият им, едноименен албум, който достига до номер 2 в албум чартовете във Великобритания, а от него са продадени над 700 000 копия по света. Сингълът им „Bulletproof” става най-успешният в кариерата им досега, достигайки до върховете на няколко световни класации и реализирайки продажби от над 2 милиона и гледания от над 18 милиона в youtube.

9  октомври/ неделя/
Кино „ Люмиер”, 19.00 часа
Другият Дюма (2011,105’)
Режисьор : Сафи Небу
С участието на: Жерар Депардийо, Беноа Полворде, Мелани Тиери, Доминик Блан
Разпространител за Б-я – Про филмс

От няколко години Огюст Маке работи в сянката на големия Александър Дюма. Той пише истории и създава литературни герои, които ще влязат в историята, но няма да му донесат признание. Когато една млада революционерка го сбърква с истинския Дюма, Огюст Маке не знае как да реагира. Набързо решава да подхранва това недоразумение, тъй като се влюбва в красивата млада жена. След като й обещава да направи всичко, което е по силите му за освобождаването на баща й, той се озовава, а с него и истинския Дюма, в центъра на революционен заговор, който скоро ще го притисне отвсякъде.

Цена на билета – 8 лв./ за ученици, студенти и пенсионери – 6 лв.

Сподели в: