Програма на Art Space 21 – 27 септември 2012

Програма на Art Space 21 – 27 септември 2012 г.

21 септември, петък
19:00 ч. Рок концерт на БОКСЕР
Емил Костов „Бокси“- ударни
Владимир Мустакерски – бас китара
Недко Пенчев – китара
Борис Симеонов – вокал
Те ще свирят авторска музика и интерпретации на легендарни парчета. Групата се сформира през 2002 година и оттогава до сега създава и записва собствени парчета като същевременно има различни сценични изяви – концертни, клубни и фестивални. Стилът на „Боксер” се е оформил като “хард блус рок”, а заканата е за хард купон.
вход свободен

22 септември, събота
10:00 ч. Работилница „Тъкани и шити подвързии и несесери за учениците и кукли за малчуганите”
с Румяна Йорданова – майстор на текстилни красоти и
Велика и Йоана Чушкареви – майстори на чипровското тъкане
Да научим децата си как да направят живота си по-красив!
вход свободен

20:00 ч. Явор Бахаров, Радина Кърджилова, Георги Стайков и Ованес Торосян в ТИЛТ – България-Германия, 2010, 94 мин., реж. Виктор Чучков-син
Шест номинации за Оскар и множество други награди. Специална награда от Варна на „Златна роза” 2011: „За намерения творчески подход да бъде разказана и преведена на езика на новото поколение историята на близкото ни минало”.
В началото на 90-те години четирима приятели търсят начин да спечелят пари, за да отворят собствен бар, който ще се казва TILT. Един от тях – Сташ – среща Беки, но случайното им запознанството е начало на страстна любов. Внезапно групата е заловена в нелегално разпространение на порнофилми. Бащата на Беки, действащ полковник, се заема лично със случая и ги заплашва със затвор. Единственият начин да ги остави на мира е Сташ и Беки да спрат да се виждат. Групата решава да избяга в малък немски град. Като бедни емигранти попадат в поредца смешни и абсурдни ситуации. Сташ прави непрекъснати, но безуспешни опити да се свръже с Беки. Накрая бандата решава да се прибере обратно. През това време България се е променила изцяло. Беки – също…
цена на билетите: 5/3 лв.

23 септември, неделя
11:00 ч. Работиница за малки и големи дами „Домашна козметика” със Светла от Freen – скраб за тяло и ръчно приготвен сапун
цена на билетите: 5 лв.

19:00 ч. POP & ROCK – NOW & THEN – концерт на Боби & Гери + Ивайло
Борислав Божков – китари и вокал
Гергана Вълчева – вокал
Ивайло Павлов – бас китара и вокал
цена на билетите: 5 лв.

24 септември, понеделник
БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРНИ ГЛАСОВЕ ПО СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ
20:00 ч. Лео Нучи и Александрина Пендачанска в ДВАМАТА ФОСКАРИ на Джузепе Верди – Италия, 2000, 114 мин., постановка Вернер Дюгелин

Опера от Джузепе Верди
Постановка на Театро ди Сан Карло, Неапол, Италия – 2000 г.
С участието на: Лео Нучи, Александрина Пендачанска, Винценцо Ла Скола
Диригент: Нело Санти
Постановка: Вернер Дюгелин
Хор, оркестър и балет на Театро ди Сан Карло, Неапол
Режисьор: Джордж Блум
Операта на Джузепе Верди “Двамата Фоскари” е написана по трагедията на лорд Байрон. Премиерата й е била в Рим през 1844 г. “Двамата Фоскари” е една от рядко изпълняваните опери на Верди и по този повод немското музикално списание FONO FORUM пише за постановката на Театро ди Сан Карло “Този запис от Неапол запълва една празнина”.
За изпълнението на българското сопрано BBC Music Magazine пише: “С гласа си Александрина Пендачанска може да изстреля тапата на бутилка вино на стотина крачки, но в същото време на сцената пресъздава женствено оскърбената Лукреция.”
вход свободен

25 септември, вторник
20:00 ч. Премиера на сноуборд филма FURTHER (По-далече)
Участват сноуборд ленегдата Джеръми Джоунс и небезизвестните про-та Ксавие де ла Рю, Терье Хааконсен, Райланд Бел, Лукас Дебари, Форест Шиърър, Джош Дирксън, Мич Тюлдерер, Биби Пекарек.

“FURTHER” е втората част от трилогията “DEEPER, FURTHER, HIGHER” (По-дълбоко, По-далече, По-високо), продуцирана от американската компания за екстремни филми “Teton Gravity Research”. Филмът представя най-ултимативните места за извънпистово каране на сноуборд на планетата (стигайки „до края на света”) както и алтернативния начин на живот. Използването на хеликоптери и моторни шейни при достигането на върховете за спускане е крайно нежелателно, а това прави пътуването критично трудно и опасно.
Трилогията поставя акцент върху отношението към планетата Земя и кара хората да се замислят върху начина, по който съществуват, мотивирайки ги да постигнат много повече от потребяването.
Легендарният Джеръми Джоунс е професонален сноубордист. Върху дъската е от 1984 г. Кариерата му преминава през трудно изброими награди и постижения. Джеръми вдъхновява няколко поколения любители на зимните спортове и по-специално фриирайдерите (каращи извън писти – на дълбок пресен сняг и скали). Той е и основател на фондацията “Protect Our Winters”, чиято цел е концентриране на вниманието върху глобалното затопляне и промяната в климата.
цена на билетите: 5 лв.

26 септември, сряда
БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРНИ ГЛАСОВЕ ПО СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ
20:00 ч. Дарина Такова и Джузепе Сабатини в ЛУИЗА МИЛЕР на Джузепе Верди – Италия, 2006, 158 мин., постановка Арно Бернар

Опера от Джузепе Верди
Постановка на Театро Ла Фениче, Венеция, Италия – 2006 г.
С участието на: Дарина Такова, Джузепе Сабатини, Александър Виноградов
Диригент: Маурицио Бенини
Постановка: Арно Бернар
Хор, оркестър на Театро Ла Фениче, Неапол
Режисьор: Тициано Манчини
Луиза Милер е опера на Джузепе Верди по драмата на Шилер “Коварство и любов”. За тази постановка режисьорът Арно Бернар признава, че се е повлиял силно от филма на Бернардо Бертолучи “1900”. Мелодрамата се върти около любовта на Луиза Милер и Рудолфо, син на Граф Валтер, и интригите на иконома на графа, който иска Луиза за себе си. В резултат на всичко и тримата умират.
Постановката е доминирана от изключителната Дарина Такова, чието вълнуващо изпълнение подчертава душевните терзания на героинята.
вход свободен

27 септември, четвъртък
БЪЛГАРСКИТЕ ОПЕРНИ ГЛАСОВЕ ПО СВЕТОВНИТЕ СЦЕНИ
20:00 ч. Орлин Анастасов в БОРИС ГОДУНОВ на Модест Мусоргски – Италия, 2010, 164 мин., постановка Андрей Кончаловски

Опера от Модест Мусоргски
Постановка на Театро Реджо ди Торино – 2010 г.
С участието на: Орлин Анастасов, Алесандра Марианелли, Павел Зубов, Ян Сторей, Владимир Ванеев
Диригент: Джанандреа Носеда
Постановка: Андрей Кончаловски
Хор, оркестър на Театро Реджо ди Торино
Режисьор: Франческа Неслер
Операта "Борис Годунов" представя реални исторически събития в Русия от края на ХVІ и началото на ХVІІ в. Периодът е познат като смутно време на династическа криза и борба на различните болярски кръгове за власт. Легендарният режисьор Андрей Кончаловски представя своето виждане за тези събития придържайки се към първоначалната версия на операта от 1869 г., но добавя финала от втората версия на композитора, в която се разкриват фаталните недостатъци на Царя и народа.
За изпълнението на българския бас BBC Music Magazine пише: „Орлин Анастасов прави богат на звук, жесток и несравним Годунов!”
вход свободен

Организаторите си запазват правото на промени в програмата.

Още по темата:

Рок и поп концерти, работилници и филмови прожекции на Art Space

Сподели в: