Програма на Art Space 10 – 16 август 2012

Програма на Art Space (лятна сцена до НДК, София) 10 – 16 август 2012 година. 

ПРОГРАМА

10 август, петък
21:00 Анжела Недялкова и Ованес Торосян в АВЕ – България, 2011, 86 мин., реж. Константин Божанов
цена на билетите: 5/3 лв.

11 август, събота
21:00 ч. Том Ханкс и Джулия Робъртс в ЛАРИ КРАУН – САЩ, 2011, 98 мин., реж. Том Ханкс
цена на билетите: 5/3 лв.

12 август, неделя
21:00 ч. Влади Въргала, Христо Шопов, Захари Бахаров, Кирил Ефремов, Стефан Щерев и Малин Кръстев в ОПЕРАЦИЯ „ШМЕНТИ КАПЕЛИ” – България, 2011, 119 мин., реж. Иван Митов
цена на билетите: 5/3 лв.

13 август, понеделник
21:00 ч. Цветан Даскалов, Янина Кашева, Калоян Сирийски, Ирена Христоскова и Силвия Герина в ПОДСЛОН – България, 2010, 88 мин., реж. Драгомир Шолев
цена на билетите: 5/3 лв.

14 август, вторник
21:00 ч. Кристин Скот Томас, Сержи Лопес и Иван Атал в НАПУСКАМ ТЕ – Франция, 2009, 85 мин., реж. Катрин Корсини
цена на билетите: 5/3 лв.

16 август, четвъртък
20:30 ч. Но Театър Ямамото от Осака – ФЕЯТА НА ВОДАТА – цена на билетите: 10 лева
Театър Но съществува от близо 700 години и е останал почти неизменен през вековете. Основният репертоар се състои от около 200 пиеси, много малко от които са писани след 1600 година. Езикът, използван в пиесите е бил древен дори и за времето, когато Но се е зараждал като изкуство и днес не са много хората, които могат да боравят свободно с него. Затова в света на Но не се случва често да се напише и постави на сцена нова пиеса.
Феята на водата" е пиеса написана от Ямамото Акихиро, собственик на Но Театър Ямамото и актьор от школата Кандзе, носител на много награди. Всички елементи на пиесата – език, музикален съпровод, костюми, сюжет и движения – са подчинени на канона на театър Но. Единственото нововъведение в представянето е LED осветлението, което подпомага останалите изразни средства.
Това е една история за времената, когато столица на Япония е бил град Киото. Тогава той е бил наричан Мияко, а град Осака се е наричал Нанива. Един човек, живеещ в столицата Мияко, тръгва на път за Нанива. По пътя, близо до местността Ямадзаки, той вижда млада жена, която пътува с лодка по течението на река Йодогава. Пътникът й казва, че е тръгнал към Нанива и тя се съгласява да го вземе със себе си на лодката. По пътя жената възпява красотите на реката в миналото, но когато пристигат в Нанива, тя помръква и започва да скърби за вече замърсените води на реката. Заявайки, че не може повече да живее в такава вода, момичето изчезва безследно в реката.
Пътникът разбира, че това е бил духът на реката – Феята на водата – и сключва ръце в молитва за нейното спасение. Изведнъж се появява дракон, който постила водна пътека и така приветства Феята на водата. Щастлива от оказаното й внимание, тя се завръща. Шоджо – богът на виното – също идва, за да отбележи тържествения случай. Накрая всички божества изразяват благодарността си към водата и се молят за вечното благоденствие на Нанива.

Още по темата:

Но Театър Ямамото от Осака и концерт на Brotherhood Of Sleep на Art Space

Сподели в: