Програма на Чешкия център за декември 2007

Програма на Чешкия център за декември 2007 г.
(Чешкият център си запазва правото за промени в програмата)

Продължават изложбите:

КАТАРИНА БРУНЦЛИКОВА –  “ТЪРСЕНЕ” (до 14.12., Нова Загора)

ПАВЕЛ БРУНЦЛИК –  “ГЕОМЕТРИЯ НА ГОЛОТАТА” ( до 11.1.2008 г., ЧЦ)

ОРГАНОВ КОНЦЕРТ НА ПАВЕЛ КОХОУТ
П. Кохоут е възпитаник на  Консерваторията и Музикалния факултет на Академията за изящни изкуства в Прага. Усъвършенства своите умения по време на многобройните си пребивавания и музикални курсове в чужбина, където се запознава с проф. Жак ван Ортмерсен, с Хералд Фогел, с Оливие Латри и с редица други световно известни педагози и изпълнители на орган. В момента П. Кохоут концертира, като успява да спечели публиката не само в цяла Европа, но и в Китай, Сингапур, Япония, Австралия и САЩ.
Концертът се провежда под патронажа на Н. Пр. Мартин Клепетко – извънреден и пълномощен посланик на Чешката република в България и с подкрепата на “ТЕЦ Варна ЕАД”.
8.12., 19.00 ч., Концертна зала на Фестивалния и конгресен център във Варна.

РОЛАНД ШИМЕЛПФЕНИХ –  “ПРЕДИ/СЛЕД
Представяне на пиесата на един от най-успешните съвременни немски драматурзи – дебютен български проект “ПроТекст” на организацията за съвременно изкуство и култура – “36 маймуни”. ”ПроТекст” са сценични четения на нови европейски пиеси в несценични пространства.
“Преди/След” (Vother/Nachher) е пиеса в границите на театралния роман и документалния филм. Фрагментите от сюжета, често изненадващо прекъсвани, изграждат панорамен образ на обществото. Неправдоподобни и страховити, обикновени и банални, непредвидими, щастливи и нещастни събития са обединени от ритъма на връзки и раздели. Роланд Шимелпфених улавя индивидуалната и колективната диспозиция. Счупените парченца от съдбите на хората са съставни части на необикновеното огледало на обществото. Шимелпфених съпоставя зрителя с обстоятелствата “преди” и “след” драматичните обрати в живота на индивида. Но ситуациите сами по себе си са предоставени на въображението на публиката…
Екип на проекта:
организатори: Гергана Димитрова, Младен Алексиев, Мирослава Мариянова
режисура: Гергана Димитрова, Василена Радева
музика: Бранимир Стойков – bggz 
сценография: Мирослав Йорданов, Венелин Шурелов, Елена Шопова, Никола Налбантов, Ралица Тонева
анимация: Боряна Кръстева
видео и видеомикс: Любомир Драганов
координатор: Младен Алексиев
PR: Мирослава Мариянова

11 и 12.12., 18.00 ч., ЧЦ

ПРЕДКОЛЕДНА СРЕЩА

Среща на чешки и български деца с връчване на награди от Международния конкурс за детско творчество “Лидице”. Тази година с грамоти са отличени 58 творби, а 7 от тях са наградени с медала “Розата на Лидице”.
Международната детска изложба “Лидице” се провежда в Чехия от края на 60-те години на 20 век до днес и е добре позната на деца и учители от цял свят. Ежегодно в нея взимат участие деца от всички континенти. Целта на конкурса е да представи световното детско художествено изкуство, да стимулира интереса на децата и възрастните към детското творчество и едновременно с това да се установят контакти между художествени и образователни институции. По традиция в конкурса участват възпитаници на школите по изобразително изкуство от Плевен, Нова Загора, Ловеч, Севлиево, Търговище, Габрово, София и мн. други.
Тържественото връчване на наградите на победителите, участвали в поредното издание на Международния художествения конкурс за деца “Лидице 2007” е в сътрудничество с Дирекция “Култура и образование” – отдел “Култура” на Столична община и Чехословашки клуб “Т. Г. Масарик”.

12.12., 13.30 ч., Чехословашки клуб “Т. Г. Масарик”

Сподели в: