Програма на Чешкия културен център за февруари 2009 г.

Продължава изложбата:
Хинек Мартинец – "След отпуската 1986"
(Изложбата ще продължи до 6 февруари 2009 г.)

Зона за младите – Китарен концерт
Участват: Мартина Иванова, Божидар Симов, Давид Дяков, Иван Станчев, Столина Добрева
В програмата: Й. С. Бах, Луис де Нарваец, Г. Фр. Телеман, Мауро Джулиани, Джон Дюарт, М. Кастелнуово – Тедеско, Ролан Диенс, С. Рахманинов, Щепан Рак
В сътрудничество с НБУ, Департамент "Музика".
2 февруари, 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Списание "Християнство и култура"
Представяне на новия брой на сп. "Християнство и култура", който акцентира върху чешкото председателство на ЕС. В него можете да намерите и материал за последната пиеса на Вацлав Хавел "Напускане" (Odcházení).
3 февруари, 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

We, You, They on Wednesday представя "Сляпа любов" (Slepé lásky)
реж. Юрай Лехотски, Словакия, 2008 г., 77 мин.
Документалният филм "Сляпа любов" разказва за различните форми на любов на незрящи хора. Постепенно в четири разказа се проследява историята на двойка на средна възраст, любовта на млад сляп ром и неговата любима, страховете на незряща бъдеща майка и младо сляпо момиче, криещо недъга си от своя приятел от "чата". Трогателната, но в никакъв случай не и сантиментална лента, е дебютният игрален филм на словашкия режисьор Юрай Лехотски.
В сътрудничество с Посолството на Словашката Република.
4 февруари, 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

"Оранжев четвъртък в лилав салон" – "Атанас Гунов Трио"
5 февруари, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Лилав петък в Лилав салон – "Венци Благоев Jazztet"
6 февруари, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Гала концерт по случай поемането на председателството на ЕС от Чешката република
Съвместният концерт на Пражката камерна филхармония и софийския Нов симфоничен оркестър, който ще се проведе по повод началото на чешкото председателство на Европейския съюз, е уникален проект. Не е обичайно да се срещат на подиума два симфонични оркестъра – най-добрите в своите страни. Концертът ще дирижира Мартин Турновски, доайен на чешките диригенти, който – след политическото си емигриране през 1968 г. – прекарва голямата част от артистичния си живот в сътрудничество с водещите световни оркестри. Под неговата палка ще прозвучат едни от най-добрите композиции, които чешката музика е дала на света: увертюра към операта "Продадена невеста" от Бедржих Сметана и Симфония №8 в сол мажор от Антонин Дворжак. Акцент в символичната симбиоза на двата национални оркестъра ще бъде изпълнението на водещия български кларинетист Борислав Йоцов, който ще изпълни соловата партия на Концерта за кларинет и оркестър №2 от Карл Мария фон Вебер.
Концертът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Чешката република и на Кметството на град Прага.
9 февруари, 19.30 ч., зала "България"

Иржи Ернест – "Пражките острови и местата около Вълтава"
Колекции от фотографии, описващи средата на пражките острови, Либенското пристанище и Холешовице, гарата "Bubny" и колониите от вили на Либенския остров, възникнали от 2002 г. постепенно и не съвсем систематично.
"Върху чувствителната повърхност на лентата регистрирах реалността, приказните пространства и места, които ме впечатлиха. Онези метаморфози с течение на времето, когато в края на деня всичко явно се променя в неопределено, неясно, вълшебно. Когато водата лека-полека тече и донася със себе си малки парчета от други места, други краища и несъзнателно без значение за времето, което възприемаме, подрежда зрънце по зрънце, докато се образува остров – един или повече острови насред големия град, насред голямата река. Реката донася живот и така около нея се заселват хора, строят се домове и градини, спускат се лодки в реката, а това, което е ненужно се изхвърля в реката. С времето всичко отминава, домовете опустяват, лодките ръждясват, а местата обрасват с плевели. Когато на реката й писва, пристига голямата вода и отмива всичко. Идва обаче време, когато всичко това трябва да се "почисти" от човешките очи и да изчезне от повърхността на Земята. Пласта от изминалото бива покрит със слой от настоящето, наситен с "градивни планове". Впоследствие остава само филмовия негатив в архива, малко парче от калейдоскопа на миналия свят."
Откриване на 10 февруари, 18.00 ч., Галерията на ЧЦ
Изложбата ще продължи до 27 март 2009 г.

"Оранжев четвъртък в лилав салон" – "ВМР" (Австрия)
David Binderberger – китара, клавишни, композиции
Sebastian Zillner – саксофон, флейта
Lukas Pamminger – бас
Mario Mauschitz – ударни
Съвместно с Посолството на Република Австрия.
12 февруари, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Лилав петък в лилав салон: "Петър Момчев Проект"
13 февруари, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Зона за младите
Ангел Заберски, приятели и студенти от НБУ представят "Джаз импровизации".
Участват: Ванина Георгиева, Щериан Пилидов, Христина Пипова, Мартин Дойкин, Данаил Танев, Мария Георгиева, Стефан Горанов, Тихомир Кръстев.
В програмата: Джордж Гершуин, Коул Портър, Дюк Елингтън
В сътрудничество с НБУ, Департамент “Музика”
16 февруари, 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

"Оранжев четвъртък в лилав салон"
Мирослава Кацарова – вокал
Румен Тосков – пиано
Веселин Веселинов-Еко – бас
Христо Йоцов – ударни
19 февруари, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Лилав петък в лилав салон: "Ангел Заберски Трио"
20 февруари, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Концерт рецитал на Павлина Швесткова (мецосопран) и Яромир Клепач (пиано)
В програмата:
Б. Мартину – "Песнички за една страница"
Й. Хайдн – Соната F dur за пиано
Ф. Менделсон Бартолди – Избрани песни
Дж. Росини – Арии от операта "Италианката в Алжир" (Per lui che adoro, Cruda sorte)
Фр. Шопен – Соната B moll за пиано
Павлина Швесткова учи четири години класическо пеене в Пражката Консерватория в класа на проф. Иржи Котоуч – признат специалист в областта на бароковата и класическата музика. В момента е в пети курс и продължава обучението си при Ивона Шкварова – солистка в Народния театър в Прага.
На международни музикални курсове във Валтице е изучавала автентична интерпретация на бароковата музика под ръководството на Попи Холден (Великобритания) и проф. Иржи Котоуч. Зад гърба си има редица рецитали на църковна музика, като в репертоара й са застъпени творби на Антонин Дворжак, Бохуслав Мартину, Леош Яначек и Петър Ербен. В рамките на соловата си концертна дейност има участия на фестивала на Пражките неделни концерти, в "Ensemble Martinů", на международни фестивали в Германия и Австрия. През 2008 г. гостува на клавирния квартет Ensemble Martinů по време на концертите му в Словакия и Унгария. През същата година има изяви и на международния музикален фестивал EWU Celebratin Fest, на "Дворжак Фест" и на "Музикална пролет" в гр. Пардубице. Работи съвместно с оркестър "Атлантис", под диригентството на Витезслав Подразил.
Яромир Клепач е възпитаник на пражката Академия за изящни изкуства, класа на проф. Павел Щепан. Носител е на награди от конкурса "Шопен" в Марианске Лазне, Музикалния конкурс на Министерството на културата, Международния конкурс за клавирно дуо и др. Лауреат е на конкурсите за пиано "Бетховен" и "Сметана". Печели трето място на Международния музикален конкурс на Баварското радио в Мюнхен и второ място на Prix Martinu в Париж. Редовно е канен на престижни подиуми (в Прага, Tonhalle Duesseldorf, Konzil-Konstanz, Grosser Saal Mozartem Salzburtg, Semperoper Dresden, Eckhardt Gramatte Hall – Calgary, Schumannhaus Bonn и др.) и международни фестивали. Представял се е в почти всички европейски страни, а също и в Америка, Азия и Африка. Има записани 35 компакт диска от чешки (Supraphon, Panton, Bonton), европейски (Harmonia Mundi, Calliope) и американски (RIAX) звукозаписни компании. От 2002 г. преподава във Висшето музикално училище в Дрезден и води майсторски курсове в Залцбург, Рейкявик, Едмонтън, Рио де Жанейро, Прага и др. През последния сезон прави концерти за пиано на Чайковски (със Симфоничния оркестър на Чешкото радио), на Лист (със Симфоничния оркестър на Прага), на Шуман (със Suedwestfalen).
24 февруари, 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

We, You, They on Wednesday представя "Секс робини" (Sex Slaves)
реж. Рик Естер Бинщок и Франка Черети (Канада), 2005 г., 89 мин.
разговор с Рик Естер Бинщок
Вълнуващи кадри разкриват живота на жертвите на проституцията. Годишно почти 500 000 жени се превръщат в секс робини, които се опитват да се защитят по различни начини, както ни представя режисьорската камера.
В сътрудничество с House For Human Rights.
25 февруари, 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

"Оранжев четвъртък в лилав салон" – "Ангел Заберски Трио"
26 февруари, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Лилав петък в лилав салон: "Димитър Димитров Band"
27 февруари, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

* * *

Програма на театър София за февруари 2009

Сподели в: