Програма на "Червената къща" за декември

Програмата на Червената къща в София за декември 2014 – вижте и изберете, има събитя с вход свободен, дебати, театър, изложби. За промени – следете сайта на Червената къща.

10. ЛГБТИ Арт Фест: Fear of a Queer Planet
ФЕСТИВАЛ ИЗЛОЖБИ ЛЕКЦИЯ ПРОЖЕКЦИИ УЪРКШОП ДЕБАТИ
01-05.Дек./зали Червена, Бeзименна, Гъливер, Пеша Николова
Десето, юбилейно издание на ЛГБТИ Арт Фест! Организаторите от Фондация „Ресурсен Център Билитис“ се надяват на един пъстър ЛГБТИ празник заедно с всички вас! Queers and Allies – очакваме ви, защото това е нашето пространство!

ИЗЛОЖБИ
01.Дек./18:00 – откриване/02.-05.Дек./10:00-19:00 всеки работен ден/зали Бeзименна, Гъливер
Лица в екстаз (Cumfaces)
автор Стюарт Сандфорд (Великобритания)

Поредица от 12 фотографии на модели, снимани на ръба на оргазъм от британския фотограф Стюарт Сандфорд. Стюарт е британски фотограф – визуален артист, който е имал изложби по цял свят, на места като Южна Африка и Швейцария, а някои от творбите му са част от личната колекция на Сър Елтън Джон
Бъбриви портрети
Поредица графични изображения на известни ЛГБТ-личности като Алан Тюринг, Кийт Харинг, Бет Дито, Гарет Томас, Роди Ботъм и Мартина Навратилова. Именно тези личности художничката усеща като важен позитивен пример в процеса на осъзнаването и разкриването на своята сексуалност.
Куиър фото студио
Заповядайте при откриването на фестивала в нашето куиър фото-студио. Тук може да си направите куиър фото-портрети, които ако искате, могат и да бъдат изложени в рамките на фестивала. Носете си съответните дрехи и куиър-атрибути за преобличане! За прическите ви ще се погрижи Еси.  А от Act!on Food ще са ни приготвили вкусна веган храна!
Вход свободен

Репатологизация на хомосексуалността в България днес
ЛЕКЦИЯ ДИСКУСИЯ
02.Дек./18:00/зала Пеша Николова
С участието на Станимир Панайотов (България)
На български език.
Вход свободен

Спомени от летния университет по хомосексуалности и феминизъм, Марсилия 2014
ФИЛМИ ДИСКУСИЯ
02.Дек./19:30/зала Пеша Николова
Това е едно място на брега на Средиземно море, където се събираме всяка година – жени с мустаци, мъже в рокли, нежни садо-мазо, бездомници с луксозен живот… лесбийки, гей, би, транс, куиър, интерсекс, феминистки… радикални, толерантни, уязвими… Активистки късометражни филми и дискусия с Ангелина Рангелова (България).
На български език.
Вход свободен

Пол и музика
УЪРКШОП
03.Дек./18:00/зала Пеша Николова
Mузиката е универсално средство за общуване и изразяване, превърнало се в бизнес,    отразяващ патриархално-сексистките структури и практики в обществото.
Бланко е звуков инженер и китаристка на женската пънк-рок банда “B-Violet“ (Испания), както и музикант в редица други проекти.
Вход свободен

ЛГБТИ литературно четене на собствено творчество
ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ
03.Дек./20:00/зала Пеша Николова
Очакваме вашата авторска поезия и проза на ЛГБТИ тематика, която ще можете да представите на самото литературно четене. Ориентировъчната тема е „Път към себе си“. За записвания: тел. 0876 209 555.
На български език.
Вход свободен

Пътна карта за равнопоставеност на ЛГБТИ в България
ПРОЖЕКЦИЯ ДИСКУСИЯ
04.Дек./19:00/Червена зала
Политически дебат с модератор Ирина Недева, с участието на политици,
представители на публични институции и ЛГБТИ активисти.
Дискусията ще очертае приоритетните законодателни мерки, както и нуждата от
прилагане на политики за равно третиране на ЛГБТИ в сферите на образованието; 
здравните услуги; борба с насилието, породено от хомофобия и трансфобия; въвеждане на включваща дефиниция за семейство; защита на правата на трансджендър и интерсекс хората.
На български език.
Вход свободен

Interseхion
ПРОЖЕКЦИЯ ДИСКУСИЯ
04.Дек./21:00/зала Пеша Николова
Прожекция, последвана от дискусия с тематичен фокус интерсексуалност. С участието на интерсекс-активиста Пол Найденов. Реж.: Грант Лахуд, Нова Зеландия, 2012, 68 мин.
На български език.
Вход свободен

Подай стереотипа там (или как да не бъдеш картоф)
УЪРКШОП
04.Дек./17:30/зала Пеша Николова
С Георги Георгиев. Животът е пътуване и бла, бла, бла. В колко кутийки можеш да се напъхаш за един ден? А как ще излезеш от тях? Тук ще разбереш повече за това как работят стереотипите и как се помества личността в тях, както и за начините да застанеш отвъд стереотипа.
На български език.
Вход свободен

От Виена за София с любов
АРТ ПЪРФОРМАНС
05.Дек./19:00/Червена зала
Нов пърформънс на куиър-лесбийската артистка Юлишка Щенгеле (Берлин/Виена), който ще бъде представен за първи първи път в България. Използвайки тялото и пространството като основен материал, тази работа се състои от серия малки поетически актове от изградения творчески репертоар на Щенгеле и новосъздадени.

Фестивални рефлексии
СРЕЩА
05.Дек./20:00/Червена зала
Пленумът цели подобряване комуникацията между организаторите на фестивала и посетителите и участниците в него. Това е пространството за вашите впечатления, мнения, препоръки и идеи. Очакваме ви!
На български език.
Вход свободен

Хората решават
ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГА ДИСКУСИЯ
02.Дек./18:00/Червена зала
дискусия с авторката Даниела Божинова на едноименната книга върху непознатата страна на американската демокрация – референдумите
Представяне на книгата „Хората решават. Референдуми, инициативи и отзоваване в САЩ“ (ИК Труд, 2014, първо издание), която открива за българите Америка на пряката демокрация. Възможен ли е непартиен подход към политиката? Утопия ли е активното гражданство и прякото участие в политическия процес? С участието на Даниела Божинова и лица на българския Протест. Музикална атмосфера: Анджела Родел и нейното банджо.
Модератор: Ирина Недева
На български eзик.
Вход свободен

Фондация “Зеленика”, Платформа “Градски наблюдател” и Образователна мрежа “Място за бъдеще” представят:
София – град на бъдещето… безмълвие? Комуникират ли столичните граждани със Столична община?
04.Дек./18:00/зала Пеша Николова
ДИСКУСИЯ
Дискусия организирана от фондация “Зеленика”, Софийско гражданско сдружение-Щастливеца, Интердисциплинна образователна мрежа “Място за бъдеще” и студенти от катедра “Комуникации и информиране” на Университет по библиотекознание и информационни технологи (УниБИТ)
Водещ: д-р Петър Канев (СГС-Щастливеца, УниБИТ)
С участието на Драгомир Константинов, Златина Станкова (фондация “Зеленика”), д-р Лилия Сазонова (СГС-Щастливеца, ИИОЗ при БАН), Радосвета Кръстанова (СГС-Щастливеца, НБУ),  представители на столични граждански организации и на Столична община, граждани на София, студенти
На български език.
Вход свободен

Студио за документален театър „Vox Populi“
Невидими №3: Дом
ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР
08.Дек./19:30/Червена зала
Режисьор: Неда Соколовска; Сценична среда: Деница Аргиропулос; Актьори: Тодор Близнаков, Мадлен Чолакова, Богдан Казанджиев, Пламена Пенчева, Петко Каменов; Поезия и присъствие: Борис Парешкевов; Асистент: Зоя Шопова. За повече информация: http://www.studiovoxpopuli.org/
Трети спектакъл от вербатим поредицата „Невидими“, който представя лични истории на бездомни хора от живота им през зимата. Те са останали без дом. В какво се превръща животът им? Защо ги съпътства Аластор – духът на самотата? Един поглед към хората, които по различни причини са се озовали на улицата. Едно вглеждане в тях, в дните и нощите им, в тяхната държеливост. Подаване на ръка и внимание, от което всеки се нуждае. Не е като кажеш клошар, какво? Нищо не значи клошар. Клошар – за момента е клошар човека. Просто е изпаднал в тази ситуация, не е бил клошар, никой не се ражда клошар на тая земя…”.„Дом“ е трети проект за документален театър на социална тематика от поредицата „Невидими“, която има за цел да провокира интерес и човешка съпричастност към маргинализираните хора, пребиваващи в периферията на обществения живот. След „Невидими №1“ и „Невидими №2: Фу“, в които на фокус са съответно хората с двигателни увреждания и представителите на китайската общност в България, този път екипът на Vox Populi предлага среща с онези, които по една или друга причина са загубили покрива над главата си и са в състояние на бездомност.
На български език.
Времетраене: 90 мин.
Вход: 12/10 лв.

Блек Фламинго Пъблишинг ООД
Най-сетне край
МОНОСПЕКТАКЪЛ
09.Дек./19:00/Червена зала
по Петер Турини
Режисьор-дебют: Радослав Йорданов; Превод: Владко Мурдаров; сценограф: Илиан Петров; с участието на: Симеон Владов; продукция на Блек Фламинго Пъблишинг ООД.
Един човек излиза на сцената и заявява, че ще брои до хиляда и ще се самоубие.
Какво се е случило? Дали ще изпълни обещанието си? Представлението е реализирано с подкрепата на програма „Дебюти” на Национален фонд „Култура” 2013 и културната програма на посолството на Република Австрия в България.
На български език.
Времетраене: 60 мин.
Вход: 10/8 лв.

Духът напуска тялото (Сбогуване с Червената къща)
ИЗЛОЖБА
10.Дек./18:00 – откриване/11.-22. Дек./10:00-18:00 всеки ден/зали Бeзименна, Гъливер, Андрей Николов
На 21 октомври 2004 година Червената къща „Андрей Николов“ отвори врати с изложбата „Духът намира тялото“. Оттогава до днес представихме стотици дебати, лекции, спектакли, изложби, концерти, премиери на книги и създадохме своя многохилядна публика. Кой има нужда в България днес от независими културни пространства? Ще позволим ли духът да напусне тялото?
Вход свободен

Посолство на Нидерландия в София
Опасни действия: В главните роли – нестабилните елементи на Беларус
Маделин Саклър, Документален, 2013, 76 мин., САЩ
ПРОЖЕКЦИЯ
11.Дек./18:00/Червена зала
Създаването на провокативен театър носи огромни лични рискове: емоционални, финансови и артистични. За членовете на Белоруския свободен театър рисковете са повече: цензура, затвор и дори по-лошо.  Филмът се фокусира върху събитията през 2010 г., когато КГБ прави опити да се справи с дисидентите, 16 години след като Президентът на Беларус Александър Лукашенко завзема властта при разпада на Съветския съюз. Сега, когато се задават нови съмнителни избори за президент, КГБ се нахвърля върху членовете на Свободния театър, които се разкъсват между борбата за своето изкуство и собствената си безопасност. Създаден въз основа на тайно изнесени кадри и нецензурирани интервюта Опасни действия поставя зрителя на първия ред на съпротивата, която се простира както на сцената, така и на улиците. Прожекцията е организирана по повод на Международния ден на човешките права с подкрепата на Посолството на Нидерландия в София.
Вход свободен

Културен шок – клуб за чужденци и техните приятели
СРЕЩА
11.Дек./19:00/зала Пеша Николова
Основно занимание на клуба е изучаването на български език, жестове, реакции, българското схващане за вселената. Как се чувстват чужденците в България? Как българите приемат чужденци? Как се превежда българската култура? Всеки любопитен по тези теми е добре дошъл в клуба.
На български език.
Времетраене: 90 мин.
Вход за единично посещение: 9 лв

Свободен нов свят – премиера
ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ПРОЖЕКЦИЯ
15.Дек./18:00/Червена зала
През 2009 г. във Варшава отваря врати независимият културен център Brave New World, проект на полската лява интелектуално-активистка инициатива Krytyka Polityczna. В краткото си тригодишно съществуване Свободен нов свят (Brave New World) става един от най-важните и популярни културно-интелектуални центрове в Полша. През 2012 г. общината взима обратно сградата си и оттогава тя пустее.
Вход свободен

Кафка квартет
ТЕАТЪР
15.Дек./19:00/зала Пеша Николова
спектакъл по миниатюри на Франц Кафка
Идея и режисура: Валерия Вълчева; сценография и костюми: Ния Михайлова; музикален консултант: Мария Палиева; актьори и музиканти: Павлин Петрунов, Христо Ушев, Мартина Митева, Борис Добрев; музикални импровизации по произведения на Добри Палиев, Джон Кейдж и др.
„После изведнъж като искри се разлетяха птици, проследих ги с поглед, гледах как се издигат на един дъх и вече ми се струваше, че не те се издигат, а аз падам, и прималял, вкопчил ръце във въжетата, започнах бавно да се люлея. Люлеех се все по-силно, задуха по-студен вятър и вместо летящите птици се появиха трепкащи звезди.” Франц Кафка. Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на Културата и със съдействието на САМСИ (Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство).
На български език.
Времетраене: 110 мин.
Вход: 12/10 лв.  

Кой има нужда от независими културни пространства в България днес?
ДЕБАТ
15. Дек./20:00/Червена зала
Центърът за култура и дебат „Червената къща“ нямаше да съществува, ако през 2000 година нямаше Министър на културата, който разбираше смисъла да има независими културни в пространства в София и който ни подкрепи в амбицията да възстановим занемарения държавен имот и да го превърнем в място, обитавано от културата, изкуствата и дебата. Жалко е, че оттогава до днес „изключението Червената къща“ не се повтори. А днес и Червената къща е принудена да затвори врати. Един разговор за усилието да изграждаш места на светлината и лекотата, с която сме готови да ги зачеркнем.
На български eзик.
Вход свободен

Българска Асоциация на възпитаниците на френското Национално училище по Администрация (ENA), Дипломатически институт – Министерство на Външните работи, Европейски институт & Френски институт в България и Център за култура и дебат „Червената къща“, представят
Дипломатическите архиви говорят: Ромен Гари – дипломат и европеец
ДЕБАТ
16. Дек./17:30/Френски институт, Зала Славейков, пл.Славейков 3
Големият френски писател, който е единственият двукратен носител на престижната литературна награда Гонкур Ромен Гари е бил дипломат непосредствено след Втората световна война. Неговото първо дипломатическо назначение е в България (1946-1947). Как изглежда европейското призвание на Ромен Гари през прочита на дипломатическите архиви на френското Външно министерство и през спомените на българи, общували с него в тези години.
С участието на Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, Райна Карчева, проф. Елена Михайловска, Фабрис Лара, директор на Центъра за административни изследвания в ENA
С превод на български/френски език
Вход свободен

Клуб Обектив: Бежанците още са тук
ДЕБАТ
16. Дек./18:30/Червена зала
Разговор за политиката на българската държава по закрила на бежанците, провокиран от годишния доклад на Българския хелзинкски комитет за предоставянето на бежански статут. Поканени са Валя Нилсен и Димитър Славов – наблюдатели на Българския хелзинкски комитет, Антон Митков, зам-председател на Държавната агенция за бежанците и Георги Дянков, началник отдел "Приемане и регистрация" в ДАБ, представител на „Приятели на бежанците“ и на сдружение „Асоциация на Свободна Сирия“.
На български език.
Вход: 3/2 лв. 

Променят ли се политиките за промените в климата?
ДИСКУСИЯ
17.Дек./18:30/зала Пеша Николова
Във връзка с ежегодната среща на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (1-12 декември 2014 г., Лима, Перу), ще бъдат прожектирани „Global WarNING“ – филм на режисьора Дoбрин Кашавелов / Списание 8 за тайфуна „Хайян“, ударил Филипините в края на 2013 г., и филм за климатичните промени на Десислава Банова от Nova TV, последвани от дискусия по текущите проблеми на политиките за промeните в климата. Пълната програма за вечерта можете да изтеглите оттук.
Организира се от Коалиция за климата-България.
На български език.
Вход свободен  

Лучия, Джовани и Сесилия
ТАНЦ ТЕАТЪР
17.Дек./20:00/Червена зала
танцова камерна опера
"Лучия, Джовани и Сесилия" e произведение, съставено от различни части с обща дисхрония, което притежава висока ефективна основа, вдъхновено от внезапното композиране, несполучливото пеене и оперните либрета. Идея и хореография: Галина Борисова; Сценография и костюми: Адриана Андреева; музикалнa партитура: Галина Борисова; танцьори: Деница Дикова, Ирена Цветанова, Искрен Петков. С финансовата подкрепа на Министерството на културата.
Времетраене: 60 мин.
Вход: 12/10 лв. 

Клуб „Читатели на Туве Янсон”
СРЕЩА
18.Дек./19:00/зала Пеша Николова
Всеки път избираме тема на разговор, която ни вълнува и осъществяваме заедно общите си идеи. Всеки е добре дошъл по всяко време, също както в Муминската долина.
На български език.
Вход: 2/1 лв.

Студио за документален театър „Vox Populi“
Майките
ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР
18.Дек./19:30/зали Червена зала
вербатим спектакъл
режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; асистент-режисьор: Вилма Карталска; сценична среда: Деница Аргиропулос; с участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова
Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко „Майките” е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.
На български език.
Времетраене: 75 мин.
Вход: 12/10 лв.

Студио за документален театър „Vox Populi“
Але, хоп! – по високо опъната тел
ВЕРБАТИМ ТЕАТЪР
19.Дек./19:30/зали Червена, Безименна, Гълвер, Андрей Николов
вербатим спектакъл-променада
Режисьор: Неда Соколовска; сценография и костюми: Никола Налбантов; обработка документи: Мириам Кожа; участват: Филип Трифонов, Линда Русева, Тони Карабашев, Елена Кънева, Мила Банчева, Никола Бозаджиев и др. Със съдействието и участието на цирк „Ориент“.
"Але, хоп! По високо опъната тел" е новият документален спектакъл на Студио за документален театър ВОКС ПОПУЛИ, който се ражда от срещата на цирковите артисти с актьорите от документалния театър. Два жанра,  толкова различни, и все пак хармониращи – документалният театър има свойството да влиза в резонанс с честотите, с които се срещне, а цирковото изкуство излъчва силни и неподражаеми честоти. „Але, хоп!“ e първата и универсална фраза в цирковия речник – тя означава момента на върховно съсредоточение и готовност, след който следва полета, скока, вълшебството. „Але, хоп!“ отбелязва края на приготовлението и началото на демонстрацията – а между тези две прости фази е заключен целият цикъл на живеене в цирка. Този проект е опит за взаимодействие между традицията и експеримента, миналото и бъдещето, живата тъкан и техниката. „По високо опъната тел” е новият документален спектакъл на Студио за документален театър „Вокс попули”, който се ражда от срещите и разговорите на актьорите с цирковите артисти от трупа „Ориент” по време на турнето им по Черноморието в началото на лятото. Тези скъпоценни парченца споделени истории и случки се представят в уникалното пространство на Червената къща и отново се споделят по същия начин, по който са разказани и чути.
На български език.
Времетраене: 100 мин.
Вход: 12/10 лв.

Сподели в: