Програма на Център за култура и дебат Червената къща

Центърът за култура и дебат “Червената къща” организира и представя обществено-политически програми и програми в областта на изкуствата и културата.

Мисията на организацията е да стимулира развитието на независим сектор на съвременното българско изкуство, да осигури обучение в по-малко познати области и методи в изкуствата, културата и социалните дейности, да допринесе за създаването на плурализъм на естетическите норми и организационни форми на изкуството и културата в България, да създаде среда за адекватна публичност в представянето на различни обществени теми, да развие критическото мислене и публично говорене, да стимулира развитието на различните общности и диалога между тях, да стимулира обществено-политическия дебат.

Ето и програмата за тази седмица:

17 септември (понеделник) 2007 г., 18.30 ч.
зала “Пеша Николова”
“Износът ” на българската култура – възможности и алтернативи
дебат
С участието на: Деяна Данаилова – директор на Дирекция “Евроинтеграция и международно сътрудничество”, Министерство на културата; Людмила Димитрова – директор на Държавен културен институт към Министъра на външните работи, Министерство на външните работи; Даниел Калчев – директор на Национален фонд “Култура”; Ярослава Бубнова – Институт за съвременно изкуство; Мария Гарева – старши експерт Агенция за българите в чужбина, Анна Шойлева, изследовател, Институт по изкуствознание – БАН
Модератор: Десислава Гаврилова, директор на Център за култура и дебат “Червената къща”
Докато опитите за създаване на национална стратегия за развитие на българската култура имат своята история, то в рамките на тази история (или извън нея) не се говори за нуждата от дебат за изграждането на стратегия за външната културна политика на България. Съществуват ли ясно очертани стратегически приоритети и цели на международната културна политика на България? Какви финансови средства се отделят за представянето на българската култура в чужбина? Кой и как взима решения за включването и подкрепата на конкретни културни прояви? Дали и как си взаимодействат Министерство на културата с подчинените му културни институти в чужбина и МВнР в лицето на Държавния културен институт и дипломатическите мисии по света? Какви са алтернативните подходи, които биха могли да бъдат използвани? Дебатът ще представи различни гледни точки на представители на Министерство на културата, МВнР, НПО, академичните среди и др. за това какъв е образът, който държавата изгражда чрез показа на българската култура извън граница.
На български език.
Вход: 2/1 лв.

17 септември (понеделник) 2007 г., 19.00 ч.
Червена зала
Взаимодействието между Интернет и дигиталните услуги
лекция на Атанас Райков, Мениджър Интегрирани услуги
Тази лекция ще анализира възможностите и предизвикателствата, предизвикани от все повече нарастващата нужда от взаимодействие между Интернет и мобилните услуги. Едно от основните предизвикателства е необходимостта да се доставят съдържание и услуги, специално пригодени към спецификите на ползвателите на мобилни телефони. В рамките на програмата на Червената къща “Дигитални пространства” (www.digitalspaces.info) – едногодишен цикъл от ежемесечни лекции, интерактивни сесии и изложба, които събират заедно водещи изследователи и разработчици в областта на компютърните иновации. Програмата си поставя за цел да представи най-новите интерактивни технологии на българската интелектуално любопитна публика. За повече информация: www.digitalspaces.info
С генералното спонсорство на VIVATEL
С подкрепата на Немечек-България и Сирма груп и с медийното партньорство на сп. Digital World, в-к “Дневник” и в-к “Капитал”.
На български език.
Вход: 3/2 лв.

19 септември (сряда) 2007 г., 20.00 ч.
Червена зала
Огледална фаза
пърформанс
Идея: Ива Свещарова; Режисура: Ива Свещарова в сътрудничество с участниците; Участници: Ралица Кашова, Мила Одажиева, Ива Свещарова; Визуална среда: Марио Бесса – Португалия; Костюми: Нели Митева Идеята за спектакъла “Огледална фаза” е провокирана от картините на художника Егон Шиле: неговите автопортрети, както и рисунките му на голи женски тела. Методологическо изследване, базирано на множество физически действия, чрез взаимодействието на спазматичните тела от рисунките на Шиле, излъчващи както наслада, така и дискомфорт, изразени често пъти в гротесков план, и тяхната трансформация в живото тяло. “Телата притежават собствена светлина, която ги съпровожда през целия им живот. Те изгарят или все някога ще изгорят. Положителното и отрицателното електричество се допълват едно с друго като едно ново цяло.” Егон Шиле
С подкрепата на Фонд за подкрепа на дебютни проекти, Национален фонд “Култура”, Швейцарска културна програма в България, Гьоте-институт, Фондация “Култ. бг”.
Партньор: Център за култура и дебат “Червената къща”
На български език.
Продължителност: 60 мин.
Вход: 8/6 лв.

20 септември (четвъртък) 2007 г., 18.00 ч.
Червена зала
Фондация “Български адвокати за правата на човека” и Институт “Отворено общество” – София представят като част от серията обществени дискусии относно реформата на съдебната система и защитата на правата на човека в България:
Гаранции на правото на собственост в България
дебат за съответствието на българския закон и практика с чл. 1 от Протокол 1 към европейската конвенция за правата на човека. Въведение в темата и представяне на основните дискусионни въпроси от Светла Маргаритова.
На български език.
Вход: 1 лв.

21 септември (петък) 2007 г., 19.00 ч.
Червена зала
Руската медийна сцена: институционален упадък и индустриален възход
публична лекция на Мария Липман, редактор на сп. Pro at Contra, Московски център Карнеги
По време на президентството на Путин Кремъл наложи контрол върху масмедиите и радикално маргинализира сравнително независимите издания. Руските медии са изцяло деинституционализирани: те не могат да играят ролята на средство за обществен контрол, нито могат да служат за канал за обратна връзка между правителството и обществото. Все още сравнително независимите медии нямат никакво влияние върху правенето на политики, тъй като не са интегрирани в демократичната мрежа на checks and balances по причина, че демократичните институции са редуцирани до проста фасада. Същевременно, като бизнес и индустрия, руските медии разцъфтяват, особено през последните години. Появяват се нови медийни империи, но те странят от модела на политическите и обществени медии.
Част от серията лекции “Кризата в Централна Европа”, осъществявана в партньорство с Институт “Отворено общество” – София.
На руски език, с превод на български.
Вход: 2/1 лв.

Всеки ден без неделя и понеделник, между 15.00 и 19.00 ч.
зала “Андрей Николов”
Духът намира тялото
Постоянна експозиция на скулптури на Андрей Николов
Вход свободен

Сподели в: