Програма на фестивал Античен театър Пловдив`2010

Международен музикален фестивал Античен театър Пловдив`2010 – седмична програма 24 – 31 май:
Сцена Античен театър

На 26 и 29 май, от 21.15 часа – в рамките на Международния музикален фестивал Античен театър Пловдив`2010, ще се състоят спектаклите на операта „Аида” от Джузепе Верди на сцената на Античния театър. Постановката на „Аида” ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена след успешното турне на ОФД Пловдив в Белгия и Холандия. В ролята на Аида гостува Луиз Хъдсън от Австралия, в ролята на Радамес ще й партнира  Калуди Калудов, в ролята на Амнерис – Елена Чавдарова-Иса, на Рамфис –  Делян Славов(26), Светозар Рангелов (29), Амонасро – Нико Исаков (26), Ростислав Пеев (29). Диригент Григор Паликаров.

Режисьор на постановката е Франк-Бернд Готшалк (Германия), художник на декора Карел Спанхак (Холандия) и художник на костюмите Марит ван дер Бургт (Холандия).

Участват хор, оркестър и балет на ОФД Пловдив.

Австралийското сопрано Луиз Хъдсън гостува за първи път в България – известната оперна певица ще изпълни своите коронни роли на Аида (от едноименната опера) и Одабела (от операта „Атила”) на сцената на Античния театър в Пловдив.

Луиз Хъдсън прави своя европейски дебют в Държавната опера Кошице през 2004 г. в ролята на  Дона Анна от операта „Дон Жуан” на Моцарт. Веднага след това е поканена от първите оперни театри на Чехия и Словакия – Прага и Братислава, следват гостувания в Германия, Испания, Италия, Полша и Унгария. Нейният оперен репертоар включва Вердиевите героини от оперите "Набуко", "Макбет", „Атила” и "Трубадур", както и главните роли от оперите "Тоска", „Турандот” на Пучини, „Милосърдието на Тит” и „Дон Жуан” на Моцарт, „Фиделио” на  Бетовен.
Луиз завършва математика и физика в Университета на Нов Южен Уелс в Сидни. Преди да се установи в Европа, Луиз редовно участва в спектаклите на Операта в Сидни и във  Викторианския център за изкуства на Опера Австралия. Луиз Хъдсън печели награди на всички големи вокални конкурси в Австралия и САЩ. През 1997 година печели стипендия за обучение в Европа на Австралийския Комитет за подпомагане на операта и изкуствата и тя заминава да учи в Германия. Луиз Хъдсън участва в майсторските класове на много световноизвестни преподаватели и усъвършенства своята вокална техника с Алесандра Алтоф – Пулиези във Венеция.

Очаквайте!
На 9 и 12  юни мецосопраното Мариана Пенчева в ролята на Сантуца от операта „Селска чест”. Пловдивчанката, която не слиза от афиша на Миланската Ла Скала, ще гостува за първи път пред родната публика! Спектаклита на „Селска чест” и „Палячи” ще дирижира диригентът от Римската опера – Карло Донадио.

На 29 юни Цветелина Василева в ролята на Аида на сцената на Античния театър. Преди това – на 13 и 15 юни почитателите на талантливата оперна певица – определяна като „гласът на десетилетието” могат да я видят в ролята на Леонора от операта „Трубадур”. В ролята на Манрико гостува  Камен Чанев, който успя да вмести в натоварената си с престижни ангажименти програма да пее и на пловдивска сцена. Спектаклите на „Трубадур” ще дирижира Кръстин Настев.

За всички почитатели на камерната музика на 28 май, от 19.00 часа в Концертната зала ще се състои концерт на Камерен ансамбъл МИКСТЕТ.

Билети на касите на НДК-София, Концертна зала – Пловдив
On-line http//www.eventim.bg, http//www.ticketsbg.com, http//www.ticketstream.bg

Сподели в: