Програма на София куиър форум 2014

Второто издание на София Куиър Форум ще се проведе от 29 май до 5 юли 2014. Локациите ще бъдат в галерияВаска Емануилова“, the fridge & Социален център „Хаспел“.

Събитието се занимава с проблемите на пола, половата идентичност и сексуалността в контекста на изкуството и теорията. Тазгодишното издание се провежда под мотото „Манифестации на личното“. Куратор е Стефка Цанева, а организатори са Боряна Росса и Станимир Панайотов.

София Куиър Форум 2014 ще започне с откриване на групова изложба в Галерия Васка Емануилова на 29. май от 19:00 ч. Участници в изложбата са: Анотния Гюрковска, Боряна Росса, Войн де Войн, Иво Димчев, Кирил Биков, Красен Кръстев и Паул Дунка, Лубри, Наталия Тодорова, Светозара Александрова и Станка Колева. Паралелно с провеждането на изложбата на София Куиър Форум 2014 в постоянната експозиция на Галерия Васка Емануилова ще бъдат показани работи от серията еротични пластики на едноименната авторка от края на 30-те.

Форумът ще включи още видеоинсталация на чешката артистка Дарина Алстер и прожекция на късометражни филми от Източна Европа, селектирани от Мезипатра Куиър Филм Фест (Чехия). И двете събития ще се проведат в the fridge & Социален център „Хаспел” заедно с изложбата „Емоционални обекти“, в която всеки може да се включи като изпрати вещ, разказваща лична ЛГБТ история, и която може да бъде оставена в Червената къща – Център за култура и дебат, придружено от история, изпратена до 26. май на адрес sofiaqueerforum@xaspel.net.

Филмовата програма ще включи още американския документален филм на Кимбърли Рийд „Блудни синове” (2008). Филмът е носител на награди от фестивалите в Нешвил и Флорида, фестивалът за документално кино в Солун и фестивалите за ЛГБТ кино в Копенхаген и NewFest в Ню Йорк. В рамките на София Куиър Форум ще бъде направена и световна премиера на филма „Няма място за новите кучета“ на Олег Мавроматти.

Теоретичната програма на форума включва лекция на Ейми Брицгел от университета Абърдийн в Шотландия, автор на мащабното проучване за пърформанс изкуство в Източна Европа Performing the East. Към лекцията ще се проведе и панелна дискусия с Лъчезар Бояджиев (артист и изкуствовед) и Снежанка Михайлова (артист и философ). Други теоретични и политически аспекти ще засегне в лекцията си Хедър Тъкър (САЩ), която изследва хомофобията на религиозно и институционално ниво в Уганда.

Официалното парти по случай откриването на форума ще бъде в клуб „Жул Верн“ на 31.05 и ще включва музикален пърформанс на dreamachine и dj сетове на Войн де Войн и Жулиета Интергалактика.

София Куиър Форум се случва благодарение на любезната подкрепа на Роза Люксембург Щифтунг, Наградата за ново българко изкуство „Гауденц Руф“, Чешки център – София и Фондация „Спектра“.

Организатори и съ-организатори: Социален център „Хаспел” & the fridge, Нови леви перспективи, Галерия Васка Емануилова. Партньори: Червената къща – Център за култура и дебат, клуб „Жул Верн”, IDClub.
 
Програма

29.05. 18:30 – откриване групова изложба в Галерия Васка Емануилова

30.05. 18:30 – откриване видео-инсталация на Дарина Алстер и изложбата „Емообекти“ в the fridge & Социален център „Хаспел“

31.05. 17:00-18:00 – разговор с Дарина Алстер за куиър изкуството в Чехия и междукултурния диалог между Чехия и България в the fridge & Социален център „Хаспел“

31.05. 19:00-20:30 – прожекция на късометражни филми от Мезипатра Куиър Филм Фест, Чехия в the fridge & Социален център „Хаспел“

31.05. 22:00 – музикален пърформанс на dreamachine и dj set на Войн де Войн и Жулиета Интергалактика в клуб „Жул Верн“

02.06. 19:00-20:30 – лекция на Хедър Тъкър (САЩ): "Куиър некрополитика в Уганда: културни войни и живот в несигурност" в the fridge & Социален център „Хаспел“

03.06. 19:00–21:00 – лекция на Ейми Брицгел (Шотландия): "Полът и неговите изпълнения в Източна Европа", последвана от панелна дискусия. Панелисти: Лъчезар Бояджиев и Снежанка Михайлова в the fridge & Социален център „Хаспел“

19.06. 19:00-21:30 – прожекция на филма „Блудни синове” (2008) на Кимбърли Рийд в the fridge & Социален център „Хаспел“

26.06. 19:00-21:30 – прожекция на филма „Няма място за нови кучета” (2014) на Олег Мавроматти в Червената къща

05.07. 19:00 – закриване на форума в Галерия Васка Емануилова, парти в the fridge & Социален център „Хаспел“

Сподели в: