Програма на София диша с литература 2015

Млади български автори, дебютни романи и нова преводна литература – това ще видим на София диша с литертура 2015, на 16 август, неделя, на ул. "Ангел Кънчев",

Програмата:

От 16.00 до 22.00 часа, на 16-и август, фестивалът за градска култура „София диша” 2015 ще се проведе на емблематичната за българската литература, софийска улица  – „Ангел Кънчев”. Общо 10 български издателства и новите им литературни поредици ще се представят заедно с някои от авторите си във фестивалния ден.  В неформалната атмосфера на уличния празник публиката ще избира между книги, срещи,  четения, литературни игри, илюстрации и музика на живо.

Един любим детски автор – Виктор Самуилов и художничката Зара Буюклийска, ще са сред участниците на щанда на издателство „Жанет 45“, а поводът е наскоро излязлата книга „Не е честно“. Идеята на срещата с поета е децата и техните близки да споделят  в писмен вид: „Какво според вас Не е честно?“ и кое е онова, което най-често ни кара да се сърдим. А някой от най-оригиналните отговори ще спечелят книжки като подарък.

Почитателите на нова българска поезия ще могат да се срещнат лично с Емануил Видински и Петър Чухов, а в 19.30 часа ще започне и концертът на Par Avion Band с участието на Видински .

Дали ще се завърне интересът към книгите-игри ще ни отговорят от едноименното сдружение на авторите на тази любима поредица от 90-те. На „Ангел Кънчев“ ще се срещнем със създателите на книгите-игри, а заедно с поканените от сдружението актьори ще изпитаме съчетаването на  удоволствието от четенето с това на играта.

Издателство „Еднорог”, което участва за втора поредна година на фестивала, ще ни предложи литературно четене, посветено на романа „Щиглецът”от Дона Тарт,  отличен с „Пулицър” за художествена литература през миналата година. Четенето ще започне от 18:30 часа, водено от литературния блогър и журналист Анастасия Карнаух. А за най-запалените си читатели издателството е подготвило и специални томболи с награди.

С разнообразни намаления на книги на голяма част от най-продаваните им издания, както и среща с младите писатели: Соня Тодорова и Велина Минкова ще се представи издателство „Колибри”. Срещата с тях в 19:00 ч.

Нова поезия и проза" е най-новата литературна поредица на издателството на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Идеята за издаване на непознати, млади автори е на директора на издателството Димитър Радичков и на поета и преподавател Ани Илков от края на 2012 година. Досега поредицата е включила 14 дебюта в прозата и поезията и ще продължи да търси и предлага на читателите новите лица в българска литература. Всички книги от „Нова поезия и проза” ще бъдат представени на щанда на издателството. Един от авторите от поредицата – Йордан Радичков ще се срещне с публиката на „София диша”, а разговорите му от тази среща, той е решил да се превърнат в основа за  следващото му литературно произведение.  На щанда ще присъства и Зорница Гъркова също млад автор от поредицата.

Под мотото „знаем много, но правим твърде малко“ ще премине изложбата, на Посолтвото на Германия в София –  „Климат? Промени. Знание! Актуални новини от света на науката за климата.“ Изложбата е кампания на организацията Джърман Уоч (Germanwatch) за адаптацията към климатичните промени тук и сега. Как ще се променя хранителната сигурност в световен мащаб и  каква ще отговорността на бизнеса и  образованието към климата са само част от темите на изложбата. Към нея ще бъдат организирани и ателие за рисуване на текстилни торби, и образователната игра „Не изхвърляйте храна!” специално насочени към деца и родители.

Фестивалът за градска култура „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Сподели в: