Програма на кинофестивала „CO I Economy“

Кинофестивалът „CO I ECONOMY“ ще бъде открит с първия от поредицата филми, посветени на солидарната икономика

Ето и кои прожекции ще можете да видите в рамките на фестивала. Той ще стартира на 24.10 и ще продължи до 28.10. Всички филми са с вход свободен.

„Забрави наученото“

24 октомври | 18.30 ч. | Културен център Г-8, Зала 2

Лучио Базадонне е момче за всичко на аудио и видео записите на проекта „Забрави наученото“. Анна Поллио се грижи както за графичното оформление, така и за маркетинга. Гая е 5-годишно момиче, което споделя това преживяване с родителите си. Докато размишлява върху логиката и механизмите на отношенията и с споделянето на време и пространство, семейство напуска своята безопасна зона в града в търсене на живот, който е по-човешки. Как ще погледнат стария си живот в края на пътешествието? И най-важното – ще го искат ли?

„И сега нашите земи“

25 октомври | 19 ч. | Културен център Г-8, Зала 3

Филмът разказва за съпротивата срещу завладяване на земята в Африка. Трима герои, трима фермери се борят за опазване на земята и начина си на живот срещу чуждестранни инвеститори. В Камерун Насако Бесинги въстава срещу проекта за плантации с маслодайни палми на американски инвестиционен фонд, докато Емануел Елонг създава международен алианс от производители в преки преговори с френската група Болоре (Bolloré).
Съпротива има и в Сенегал, където животновъди успяват да мобилизират международната преса в борбата си срещу един италиански инвеститор. Всеки отказва да напусне земята си и да се насочи към друг модел за развитие на селското стопанство в Африка. Но вече съществува модел! Доказателствата са в Бенин, където центърът Сонгаи (Songhaï) обучава всяка година стотици млади африканци на органично и местно селско стопанство. Алтернативите на промишленото селско стопанство се разрастват и с тях се експериментира в Африка.

„Палмас“

26 октомври | 19 ч. | Културен център Г-8, Зала 2

Филмът разказва как през 1973 г., движена от интересите на спекулации с недвижими имоти, префектура Форталеза отнема домовете на 1500 семейства в крайбрежната зона на Форталеза. Тези семейства са преместени на място без минимална жилищна инфраструктура, на над 20 км от тяхното място на произход и инициират силно движение на претенции и борби. Това би било история като много подобни разпръснати из Бразилия и други части на света, ако не е фактът, че тази общност решава социално-икономическите проблеми на своите жители, като създава своя собствена валута, ПАЛМАС (PALMAS). И една банка: първата от така наречените банки за развитие на общността в Бразилия – банка Палмас.

„Забележителни хора“

27 октомври | 19 ч. | Културен център Г-8, Зала 3

Филмът разказва за хората, живеещи в източния черноморски регион на Турция, заедно с техните традиции, уникален начин на живот и най-вече необичайни практически решения за живота, ни карат да се замислим дълбоко или да се смеем от сърце. Метин Акънджъ (Metin Akinci) се отегчава от градския живот и не може да устои на изкушението да се върне в селото на детството си. Един ден Метин оставя двете си възрастни деца и съпругата си и решава да се засели в селището на хиляда метра височина Чамлъхемшин (Çamlıhemşin). Черноморският народ прави извънредни неща не само на лично, но и на общинско ниво. Те имат необичаен начин на живот и начин на забавление. Независимо от суровите природни условия в този труден регион, с уникалната си креативност и практически решения, тези хора носят различен смисъл на живота.

„Достоен живот на земите ни“

28 октомври | 19 ч. | Културен център Г-8, Зала 3

Историята разказва за раждането на къса верига от устойчиви продукти, продавани в Сенегал. Тя подчертава, че е възможно да се създаде конкурентен и икономически стабилен селски бизнес. Филмът ни кара да се срещнем и да се вслушаме в някои от производителите на този селски кооперативен проект. Споделяме техните пътувания и опит и тези производители проявиха интерес към агро-екологичните техники, за справяне с трудностите, които днес засягат семейното селското стопанство в Сенегал. Достойният живот на земята ни отново стана възможен…

Входът за всички събития е свободен.

Сподели в: