Програма на дните на японската култура в България

От 4 октомври до 14 ноември Япония гостува в България с дни на японската култура. Ще видим над 14 музикални, филмови и спортни събития в 7 населени места: София, Казанлък, Хасково, Русе, Павел баня, Павликени и с. Узунджово.Всички събития от програмата ще бъдат със свободен вход. Покани за концертите могат да се вземат предварително от касите на съответните зали.

Ще видим изложби и деомнострации на бонсай, икебана, кири-е, оригами, хайга, хайку, чайна церемония, шодо, юкати и кимона, калиграфия, декоративни топки темари, японска кухня, айкидо, джу джуцу, иайдо, катори шинто рю, кендо, куокушин карате, такемусу айкидо, шотокан карате до.
 
Интересен акцент тази година са музикалните събития с участието на утвърдени японски творци и изпълненията на традиционна японска музика.

Официалното откриване на Дните на японската култура ще бъде на 9 октомври от 19 ч. в зала „България“ с концерт на Детския хор на Българското национално радио под диригентството на академик Христо Недялков под наслов „Япония в нашите сърца“. В програмата на концерта са включени песни от японски и български композитори. Някои от тях са по стихове на Нейно Величество императрицата на Япония Мичико и президента на Токайската образователна система професор Тацуро Мацумае, а други са по музика на академик Христо Недялков. Ще бъдат изпълнени и български песни с японски текстове. Концертът се осъществява със съдействието на Асоциацията на българите, завършили Токайския университет.

„Дните на японската култура допринасят за по-доброто опознаване на нашите традиции и култура, за по-задълбоченото разбиране на ценностите, които са важни за нас, японците, и за насърчаване на по-нататъшното развитие на японо-българските отношения. Благодарение на интереса на българската публика и съдействието на всички български организации, свързани с Япония, събитията от програмата ни стават все повече и по-разнообразни“ сподели Н. Пр. Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България.

Световноизвестната пианистка Фуджико Хеминг ще изнесе солов концерт на 24 октомври от 19 ч. в зала 11 на НДК (кино „Люмиер“). Въпреки частичната загуба на слуха, изпълнителката предизвиква възхищението на публиката със своите виртуозност и силно музикално присъствие. Българската публика ще се наслади на нейната „Вълшебна Кампанела“, както се казва и дебютният албум на голямата пианистка, продаден в тираж от над 900 хиляди копия.

За първи път в България ще бъде представено уникално музикално концертиране на 60 звънчета само с две ръце. Дамското дуо Belly Love ще очарова публиката в София, Хасково и с. Узунджово на 7, 8 и 9 ноември.

Едновременно с традиционното представяне на японски филми и демонстрацията на спортове, за пореден път Посолството на Япония планира и бизнес събития. Българо-японска бизнес седмица, която ще се проведе от 4 до 8 ноември ще се фокусира върху възможностите за малък и среден бизнес между двете държави. В рамките на инициативата проф. Хитоши Осада ще изнесе лекция за студенти в курса „Глобален мениджмънт и лидерство“ към УНСС. Междувременно в началото на месец ноември по покана на Българската търговско-промишлена палата на посещение в България ще пристигне японска икономическа делегация и макар тази визита да е различна инициатива от Българо-японската бизнес седмица, все пак на 5 ноември е планирано общо заседание на членовете на японската делегация и участниците в Бизнес седмицата. В края на ноември се планира икономическа лекция на тема „Предложението на Япония за умно общество“ с участието на гост-лектор от компания „Хитачи“.

Павликени ще бъде домакин на изложба на колекциите от съвременна керамика на петима изявени японски автори, заедно с колекции от японски гравюри, произведения  на хартиеното изкуство и творби на изтъкнатия калиграф Кихачиро Нишиура. Нишиура лично ще посети Павликени и Русе, за да демонстрира съвременни похвати и стилове в калиграфията.

За Дните на японската култура в България
Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 година. За двадесет и четвърта поредна година българската общественост има възможността да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Дните на японската култура през 2013 година се осъществяват със съдействието на Клуба на приятелите на Япония в България „Нихон Томоно Кай“ и с любезната финансова подкрепа на: Alliants, Astellas, Canon, Honda, JTI, Kaliakra Wind Power, Mazda, Mitsubishi Corporation, Nissan, Toyota, Toshiba , YAZAKI и Yokogawa България.

Програма

4 октомври Казанлък
Концерт на традиционна японска музика – кото санген, шакухачи, фуе
19 ч. Рецитал в дом на културата "Арсенал

5 октомври Павел Баня
Концерт на традиционна японска музика – кото, санген, шакухачи, фуе
18.30 ч. читалище "Напред"

9 октомври София
"Япония в нашите сърца" – Концерт на Детския хор на БНР
Официално откриване на Дните на японската култура
19 ч. зала "България"

12 октомври София
Ден на японските спортове е традиции
11 – 16 ч., НДК, откритото пространство в подлеза пред зала 2

17-21 октомври София
Изложба на икебана "Силата на цветята" и картини от ръчно рязана хартия кири-е
галерия "Мисията" на Държавен културен институт към министeрство на външните работи, ул. "Алфред Нобел" 2, срещу официалния вход на МВнР

24 октомври София
"Вълшебната Кампанела" – Клавирен концерт на Фуджико Хеминг
19 ч. НДК, зала 11, кино "Люмиер"

30 октомври Казанлък
Демонстрация на чаена церемония
19 ч. Дом на културтата "Арсенал"

31 отомври – 6 ноември
Панорама на японското кино
всеки ден от 18.30, събота и неделя от 18 ч.
Учебно кино на НАТФИЗ, ул. Раковски 114

4-8 ноември
Българо-японска бизнес седмица
7 ноември – София
8 ноември – Хасково
9 ноември – с. Узунджово

Концерт на японски звънчета – Дуо Belly Love"
1 октомври – 15 ноември Изложба, демонстрация
Изложба "Традиции и съвременност" и демонстрация на японска калиграфия – Павликени
7 ноември – София, 19. ч., Градска художествена галерия
8 ноември – Хасково, 18 ч., Драматичен театър "Иван Димов"
9 ноември, 10 ч., с. Узунджово, Църква "Успение Богородично"

14-30 ноември – Русе
Съвременна японска калиграфия на Кихачиро Нишиура – изложба
18 ч. официално откриване, Русенска художествена галерия

21-27 ноември – София

"Феерия от цветове и форми" – изложба на декоративни топки темари
23 ноември уъркшоп, Tea House – Чайна

27 ноември – София

"Предложението на Япония за умно общество 2020" – лекция

ноември -декември – София
Събития, представени от Център "Икуо Хираяма": българо-японска детска изложба "Вестоносци на култура и мир" и Ежегоден панел "Поглед към бъдещето" – проф. Икуо Хираяма

Снимки:
1. Чайна церемония от Членове на сдружението за японска култура „Урасенке Танкокай” България

2. Н.Пр. Такаши Коидзуми, посланик на Япония в България

1. Мияко Токумицу, културно аташе към посолството на Япония в България

Сподели в: