Програма на Британския съвет в Европейската нощ на учените

На 27 септември в цяла Европа ще се проведе Нощта на учените под мотото "Триъгълникт на знанеието и европейското гражданство". Планирани са различни събития, на различни локации. Едно от най-атрактивните е “Концертът под звездите”, който ще започне в парка пред НДК в 18.30 часа и ще представи пред публиката изпълнения на студентите от Нов Български Университет в три части – класика, джаз и мюзикъл.

Британският съвет и тази година ще се включи в Европейската нощ на учените. Ето неговата програма:

В Once upon a time – заведението зад Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” ще предлага топли и студени напитки, а от Британския съвет ще добавят и щипка наука

18.00-19.00ч. “Разбий доцента!”
Имало едно време… трима доценти, готови да бъдат разбити с въпроси.

Доц. Любомира Николаева-Гломб
знае всичко за вирусологията и микробиологията. Ако не си превеждате какво точно значи това, си представете човек, който ще оцелее и ще се смее последен след нашествие на зелени човечета, биологична война или разговор с пресуеверен събеседник.

Познаваме добре доц. Милен Богданов от участията му в “Лаборатория за слава FameLab” и Софийски фестивал на науката. Освен че е един от най-обичаните преподаватели във факултета по химия и фармация, Милен е и живото доказателство за това, че учените могат да бъдат предизвикателни и интересни за широката публика.

За доц. Валери Голев пък вече е казано и изписано много. Едно от големите ни научни имена в областта на астрономията и астрофизиката прие поканата да бъде част от шоуто “Разбий доцента!”. Доц. Голев може разкаже всичко както за звездите над нас, така и за космоса отвътре. Той умело жонглира с наблюдателната и извънгалактична астрономия, а от време на време се забавлява и с виртуалните обсерватории. Ако винаги сте искали да поспорите с него по темата за нощното небе и далечните обекти във вселената, сега е моментът.

Задайте въпросите си към тримата доценти на адрес info@sofiasciencefestival.bg или на живо. Всеки допуснат въпрос печели награда от списание “BBC Знание”

19.30-20.30ч. “Логично, нали?”
Имало едно време логика! Тазгодишната победителка в конкурса “Лаборатория за слава FameLab” инж. Галя Пенчева, съоснователка на Център за забавна математика, ще разкрие тайните на логическото мислене. Пригответе се да откриете логика на неочаквани места.

21.00-22.00ч. “Музиката в главите ни”

Имало едно време един бъдещ лекар – Виктория Илиева, студент по Медицина, финалист от “Лаборатория за слава FameLab“ 2012. И двама музиканти. Те ще разкажат как работи мозъкът, когато възприемаме музиката, трудно ли е едновременно да пееш и да свириш, и какво става като се включат и танците.

 Елате в Зала “Палавееви” на Британски съвет

18.00–20.00 ч. “Наука и PR”
Победителят на “Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и визуален артист Христо Колев-Christobel изследва възможностите на науката да бъде в помощ на специалистите по ПР и реклама. Изключително любопитна и
новаторска, презентацията ще бъде насочена както към професионалисти от областта, така и към широка публика.

20.00-22.00 ч. “Дом на научния комуникатор в София? Защо не?!“
Заповядайте да помечтаем заедно с учени от Форум Демокрит – има ли място за клуб на всички хора, занимаващи се с комуникация на наука? Какво вече се прави. Какво още може да прави този клуб? Къде може да се разположи? Как да прави връзка с публиката? А с учените? Ами общината?

След 20.00 ч. останете в зала “Палавееви”, за да гледате директно стриймване на Европейската нощ на учените в Лондон!

Още за Европейската нощ на учените:

Това е ежегодно събитие, което се провежда за един ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма “Хора”.

На този ден университетите и научните институти отварят врати за гражданството, за да представят своите научни постижения и да покажат предизвикателните и любопитни страни от живота на учения.

За България този проект започва през 2006 г. През изминалия период участващите в Нощта на учените университети и научноизследователски организации насочват общественото внимание и популяризират постиженията на различни области на науката: физика и технологии (2006); археология и история (2007); биология, химия и екология (2008); астрономия (2009), наука и индустрия (2010), химия (2011), иновации (2012).

Сподели в: