Програма за 19 март на 12 Международен София Филм Фест

12-тият Международен София Филм Фест е в разгара си. И тази година фестивалната програма е много силна, така че ние от Kafene.bg се изкушаваме честичко да посещаваме прожекциите. Ето и един обзорен преглед на кино предложенията за днес, 19 март.


кино Люмиер

От 14:00 часа гледайте „Волфсберген” на режисьора Нанук Леополд. Филмът е отличен с 2 награди „Златното теле” на Холандския кинофестивал ’07 – за поддържащ актьор и за операторско майсторство.
Докосващ болезнените проблеми на четири поколения, „Волфсберген” представлява завладяваща, смешно-тъжна история за няколко съсипани живота. Мария, жена над 50-те, отдадена на кариерата си, се опитва да избяга от кризата на възрастта с помощта на пластичната хирургия. Съпругът й Ернст безпомощно съзерцава кризата на съвместния им живот. И докато двете им дъщери също се борят с проблемите си, дядото на фамилията, Конрад, обмисля самоубийство, неспособен да преодолее мъката по мъртвата си съпруга.

От 16:00 часа ще бъде прожектиран „Гражданинът Хавел” на режисьорите Павел Кутецки и Мирослав Янек. Филмът е участвал в програма „Форум” на Берлинале ’08.
В началото на първия мандат на Вацлав Хавел като президент на новата Чешка република през 1993 документалистът Павел Кутецки започва да снима този филм: проект, който ще държи него и Хавел ангажирани повече от десетилетие. След внезапната смърт на Кутецки Мирослав Янек завършва монтажа на този многопластов портрет на харизматичния писател и бивш дисидент.

От 18:30 часа гледайте филма „Вие, живите” на режисьора Рой Андершон.
„Вие, живите” е трагична комедия и комична трагедия за Човека – за неговото величие и злочестина, за неговите радости и скърби, за неговата самоувереност и грижи. Създание, на което искаме да се смеем и за което да поплачем едновременно.

От 20:30 часа гледайте „12” на руския режисьор Никита Михалков.
Филмът е отличен с 5 награди „Златен орел” ’07 и номинация за Оскар ’08 за най-добър чуждоезичен филм.
12 съдебни заседатели с различни професии и обществено положение разискват съдбата на чеченски тийнейджър, обвинен в убийството на втория си баща – бивш офицер от специалните части, участвал в операции в Чечня. Простите думи на един от заседателите: „Нека поне да поговорим искрено за това”, разяряват останалите. Според тях няма какво толкова да се обсъжда, след като и следователите, и прокурорът са убедени, че обвиняемият е „виновен”.

Дом на киното

От 14:00 часа гледайте филма „Курак корпе” на режисьора Рустем Абдрашев.
Интересна, весела и леко тъжна история, чието действие се развива в малка селска местност. Тук едно 6-годишно любознателно момче расте в странен свят, приличащ на забавна оптическа илюзия. В душата му се пораждат противоположни чувства: очарование и страх, печал и горчивина, любов и ненавист, приятелство и вражда.

От 16:00 часа гледайте „Товар 200” на режисьора Алексей Балабанов.
Филмът е участвал в програмата „Дни на авторите” на фестивала във Венеция ’07.
Провинциален град. След като отива на дискотека, дъщерята на секретаря на районния комитет на Комунистическата партия изчезва. Няма свидетели. Не са открити заподозрени. Същата вечер в къща в покрайнините на града е извършено брутално убийство. И двете разследвания са възложени на капитана от милицията Журов … „Товар 200” е филм за смъртта на тоталитаризма в една страна – на прага на 1984, в навечерието на Перестройката, когато животът тъне в най-дълбок мрак…

От 18:00 часа гледайте премиерата на документалния филм „Заради леля Снеже” на режисьорките Весела Казакова и Биляна Казакова – Угринска.
Кой може да каже къде започва всичко? Кой е моментът да решиш накъде да тръгнеш? Този филм събира хора, попаднали на едно място съвсем случайно поради интересни, странни или дори конспиративни причини, и това променя живота им. Филм, който по свой начин те гледа в очите.

От 19:30 часа ще се състои премиерата на филма „Военен кореспондент” на режисьора Костадин Бонев.
1917. Европа е обхваната от пламъците на Световната война. Към Добруджанския фронт пътува български офицер, кореспондент на вестник Военни известия – Йордан Йовков. Той трябва да изпълни необичайна задача – да занесе годежен пръстен на свой приятел, оженил се за момиче някъде зад фронтовата линия.

От 21:00 часа гледайте късометражни филми от програмата Future Shorts.

От 23:00 часа гледайте втората част на късометражната програма „Festival Shorts 2”.


кино Одеон

От 18:00 часа гледайте „Солино” на режисьора Фатих Акин.
Филмът е отличен с 2 награди – Баварски филмови награди ’03 за сценарий и изгряващ актьор на Барнаби Мечурат.
През 60-те години работата в Южна Италия не достига. Джиджи, по-големият му брат Джанкарло и родителите им напускат бедното градче Солино, за да отидат в Германия. Годините минават и момчетата се превръщат в бунтарски настроени млади мъже. Прикриваното съперничество помежду им проличава, когато и двамата се влюбват в
приятелката си от детинство Йохана.

От 20:30 часа гледайте „Срещу стената” на режисьора Фатих Акин. Филмът има награда „Златна мечка” от Берлин ’04 и наградата на ФИПРЕССИ, както и 5 германски филмови награди и Европейска филмова награда за най-добър филм.
Секс, самоубийство, романтични раздели и хард рок се сблъскват в Срещу стената – отличената със Златна мечка на фестивала в Берлин наелектризираща лента, в която Фатих Акин изследва променящата се динамика  в немско-турската идентичност.

Евро синема

От 19:00 часа гледайте „Риза” на режисьора Тайфун Пирселимоглу.
Филмът е участвал в програмата „Форум” на Берлинале ’07.
Риза е шофьор на камион, чийто основен източник на доходи има опасност да пресъхне, когато камионът му се поврежда. Опитите му да намери пари в брой за ремонта стават все по-отчаяни, докато не става ясно, че единственият изход е да извърши убийство. Той избира идеалната жертва: бежанец с пари и без документи за самоличност. Но дори и перфектното престъпление изисква изкупление.

От 21:00 часа очаквайте “Душка” на председателя на тазгодишното жури на фестивала,  режисьора Йос Стелинг. Филмът е носител на наградата за поддържаща актриса (Силвия Хьокс) на Холандския фестивал ’07.
Боб е кинокритик, който среща приветливия Душка на незначителен фестивал в Киев. Сигурен, че Душка никога няма да се възползва от предложението му, Боб го кани да му гостува в Холандия. За огромно изумление на Боб, един ден Душка се появява на прага му. Когато гостуването на Душка се проточва с месеци, нервите на Боб не издържат. Но когато най-сетне успява да се отърве от Душка, Боб осъзнава, че е изгубил единствения си истински приятел.

Френски културен институт

От 19:00 часа гледайте документалния филм „Брандо” на режисьорите Лесли Грайф и Мими Фрийдман.
Филмът ни изправя пред въпроса какво точно знаем за Марлон Брандо. От ролите му в Трамвай Желание, Дивият и На кея, превърнали го в икона, до обратите в кариерата му, отвели го от Последното танго в Париж до Кръстникът и Апокалипсис сега, филмът ни среща с една от иконите на киното.

Сподели в: