Програмата на Полския културен институт в София за месеците юли и август

До 30 август в галерията можете да разгледате изложбата млад полски дизайн „Polska FOLK”.

ЮЛИ

Балчик
29 юни – 6 юли

11. Mеждународен фестивал за късометражно кино „In the Palace”
Изложба полски филмов плакат от XX в.

Бургас
„Кино под звездите“ 2013 (летни кинопрожекции)
Съвместно с Културен център „Морско казино“

Прожекция на полскиТЕ филми
„Всичко, което обичам” и „80 милиона”
21 ч., Moрската градина, сцена „Охлюва“, вход свободен

1, понеделник
Всичко, което обичам – реж. Яцек Борцух (2009, 91 мин.). с надписи
Участват: Maтеуш Кошчукевич, Олга Фрич, Якуб Гершал, Анджей Хира и др.
Полският кандидат за Оскар в категорията „най-добър чуждоезичен филм“ 2011 г.
През 80-те група приятели прекарват изпълнената си с музика младост на полското крайбрежие. Янек е влюбен в Баша като съвременен Ромео. Той не може да се примири с факта, че любовта им може да бъде забранена. Конфликтът между двете семейства е причина раждащото се чувство да бъде подложено на изпитание.

2, вторник
80 милиона – реж. Валдемар Кшистек (2011, 105 мин.), с надписи
Участват: Филип Бобек, Kшищоф Чечот, Войчех Солаж, Maчей Маковски, Maрчин Босак, Пьотр Гловацки, Олга Фрич, Соня Бохошевич и др.
Изпълнена със съспенс и неочаквани обрати история по действителен случай.
Долна Силезия, есента на 1981 г. След серия провокации от ДС сблъсъкът на опозицията с комунистите изглежда неизбежен. Точно преди въвеждането на военното положение млади активисти на Солидарност решават да играят ва банк и организират зрелищна акция по изтеглянето от вроцлавска банка на 80 милона профсъюзни пари преди блокирането на сметката.

Филмова панорама „Нанга Парбат – 60 години по-късно” и
15 години от изкачването на Tранго тауър от български алпинисти
Съвместно със Сдружение
„Международен фестивал на планинарския филм“

Пропуск за цялата панорама – 15 лв.

1, понеделник

18.30 ч., Полски институт, вход – 4 лв.
18.30 – откриване, презентация “Нанга Парбат – 60 г. по-късно”
18.50 – “Нанга Парбат, 8125 м”, 1953, Ханс Ертл, 105’. Филм за първото изкачване на върха, реализирано от знаменития австриец Херман Бул в рамките на немска експедиция.
20.35-20.45 – почивка
20.45 – „Сянката на Нанга Парбат”, България, 2006, Николай Петков и Дойчин Боянов 30’. Награда за най-добър български филм от Банскофилмфест’ 2006.
21.15 – среща с авторите на филма, изкачили върха на 8 юли 2006 г.

2, вторник
18.30 ч., Полски институт, вход – 4 лв.
18.30 – “Отвъд върха”, Венецуела, 2008, Хуан Карлос Лопес Дуран, 80’. През юли 2006 г., след изкачване на “Планината-убиец” – Нанга Парбат, по склоновете й загина най-известният венецуелски алпинист – Хосе Антонио Делгадо. Един филм за любовта, съмненията и куража да извървиш избрания път докрай…Голямата награда от Международния фестивал в Попрад (Словакия), 2009 г.
19.50 – “Нанга Парбат”, Италия, 2010, Марта Савиане, 54’.
20.45 – почивка
21.00 – среща с участници в първата българска експедиция на Нанга Парбат през 1990 г.

3, сряда
18.30 ч., Полски институт, вход – 4 лв.
18.30 – “Четирима щирийци на Нанга Парбат” , Австрия, 2001, Роберт Шауер, 45’.
Филм, посветен на 25-годишнината от изкачването на върха по нов маршрут.
19.24 – “Нанга Парбат и К-2 през 2005-а”, Чехия, 2007, Радек Ярош, 20’.
19.45 – почивка
19.55 – “Карл”, Италия, 2009, Валерия Алиеви, 56’. Филмов портрет на Карл Унтеркирхер, трагично загинал по склоновете на Нанга Парбат. Филмът разказва как в рамките само на 63 дни той изкачва Еверест и К-2 без кислород. Филмът е отличен с две награди на Международния фестивал на планинарския филм в Тренто през 2009 г.
20.51 – среща с Тончо Тончев, направил първото българско изкачване на Нанга Парбат на 18 август 1993 г.

15 години от изкачването на Транго тауър от български алпинисти
4, четвъртък

18.30 ч., Полски институт, вход – 4 лв.
Среща с участници в експедицията, слайд-шоу и непоказвани досега документални кадри.
15 г. от българското изкачване на най-впечатляващия скален обелиск в света – Безименната кула на Транго (6239 м) в Каракорум (Пакистан), по време на което София Фотева става втората жена в света изкачила върха.

3, сряда, 17.00 и 20.00 ч.
Център за култура и дебат „Червената къща“, ул. „Любен Каравелов“ № 15
С подкрепата на Полския институт в София
Лаборатория на драмата „НЕДРАма”, посветена на документалния театър и съвременната драматургия. Проект на Сдружение „Реплика“.
17.00 ч., зала „Пеша Николова“, вход свободен
Лекция на театроведа Роман Павловски „Съвременна полска драматургия“ (с превод на български).
Роман Павловски – критик на културата, публицист, театрален куратор. Занимава се с проблемите на новата драматургия и културна политика. Редактира и издава две антологии нова полска драматургия: „Поколение порно и други блудкави театрални творби” (2003) и „Made in Poland. Девет театрални пиеси от Полша” (2006), които дават импулс за развитието на новата драматургия в Полша. Автор на лексикона „New Polish Drama” (2008). Автор на предговора към българското издание на антологията „Съвременна полска драма“ (София, 2008). Лауреат на наградата „Збигнев Рашевски“ за най-добър театрален критик.

20.00 ч., Червената зала, билети на касата
Представяне „work in progress” на спектакъла „Двама нещастни румънци, които говорят полски” на Дорота Масловска (превод – Ина Михайлова). Режисьор – Георг Жено. Участват: Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Благой Бойчев, Ина Добрева, Георг Жено.
„Двама нещастни румънци, които говорят полски”е кратка, изпълнена с хумор и безкрайни гегове драма. История на двама гуляйджии, които след тежък купон с алкохол и наркотици в покрайнините на Варшава се качват на стоп и започват откачено пътуване по Полша, като се правят на румънци – Джина и Парха.

„Това е най-мрачното и май най-сериозното нещо, което съм писала, макар и смешно. Разказва за двама младежи, нахлуващи в колите на шофьорите с твърдението, че са много бедни румънци, които говорят полски. Първата част на текста е за техния амок и бълнуване, а втората за внезапното им пробуждане някъде в централна Полша, внезапна самота, отчужденост и зараждаща се битка на психики на живот и смърт“.
Дoрота Масловска ("Didaskalia" 2006, бр.72)

Варна
28, неделя

Международен фестивал Варнаджаз
19.30 ч., Археологически музей
Концерт на Piotr Wojtasik Quartet в състав: Пьотр Войташик, тромпет; Виктор Тот, саксофон; Михал Барански, контрабас; Лукаш Жита, ударни.
Пьотр Войташик е един от най-интересните музиканти на полската джазова сцена. Оценен както в Полша, така и в чужбина. Освен на чисто музикалната дейност, той посвещава много време на подготовката на бъдещите поколения джазмени в катовицката Музикална академия. Записал е 8 авторски албума с участието на звезди на световния джаз (Били Харпър, Дейвид Либман, Реджи Уъркман, Били Харт и мн. други). Сайдмен на над 50 албума на други изпълнители. Многократно награждаван в Полша с авторитетни музикални награди, в т.ч. Тромпетист на годината (от сп. Jazz Forum) и други. Лауреат на двойна награда „Фридерик“ през 2003 г. за албума „Норе“.
Михал Барански е обявен през 2004 г. от сп. Jazz Forum Magazine за най-добър полски басист. Свири в Европа, САЩ и Япония. През последните години е неизменна част от групата на Збигнев Намисловски и квинтета на Бени Мопин.
Лукаш Жита е лауреат на много джазфестивали. Работи и записва с най-големите на полската джазова сцена – Збигнев Намисловски, Ярослав Сметана и др.
С групата на Пьотр Войташик ще свири новата звезда на алт саксофона Виктор Тот, един от най-изтъкнатите джазмени в Унгария. Работи с много музиканти от Европа и САЩ. Специално внимание заслужава триото му с легендарния Хамид Дрейк на ударните.

АВГУСТ

Нова Загора
20, вторник

17.30 ч., Галерия „Руси Карабиберов“
Oткриване на изложба полска карикатура и сатирична рисунка „Kрай на шегите” по случай 25 години на Асоциацията на полските карикатуристи.
Изложбата представя всички най-известни полски автори и е една от най-големите изложби полска карикатура и сатирични рисунки в Полша. Представените в изложбата автори са лауреати на над хиляда награди в престижни конкурси в Полша и в цял свят.

Изложбата продължава до 9 септември

Варна
30 август – 6 септември

Фестивален и комплексен център
Международен фестивал „Любовта е лудост“
Участие в работата на журито на Митя Окорн, режисьор на наградения миналата година филм „Писма до дядо Коледа“
Прожекция на полски филми.
Подробности в септемврийската програма

Сподели в: