Програмата на НДК от 16.01 до 22.01.2012

След суматохата от празници, след пиршеството от културни събития в навечерието на Нова година, месец януари остава някак празен и глух от към събития. Хората се връщат към своето сиво ежедневие, погълнати от прозата на бита.

За да удължим празника в душите ни, за да разведрим сивотата на зимните вечери, НДК предлага най-доброто от музикалното кино представено в последните две години в страната. В кино Люмиер, всяка сряда ще можете да „презаредите” с кино образците в музикалния жанр. Програмата се открива на 11.01. с филма опера „Бохеми” на Пучини, с участието на Ана Нетребко и Роландо Вийазон, режисьор Роберт Дорнхелм. Следват музикалните шедьоври на големия испански режисьор Карлос Саура: „Иберия” (18.01.), „Фадо”( 25.01.), „Фламенко, фламенко” (01.02.)

Месец февруари е посветен на мюзикъла. Бихте могли отново да се вдъхновите от великолепната музика, танц и звездно актьорско присъствие във филмите „Девет” (08.02.) на Роб Маршал, „Бурлеска” (15.02.) с Шер и Кристина Агилера, „През вселената” (22.02.) на Джули Теймор, както и на незабравимите песни на кралицата на френския шансон Едит Пиаф в брилянтното изпълнение на Марион Котийар във филма „Едит Пиаф: живот в розово” (29.02.).

Билети на касите на НДК.

18 януари /сряда/

Кино „ Люмиер”, 19.00 часа

Киномания в сряда вечер – Музика и кино – ИБЕРИЯ/ Iberia – Испания, 2005, 99`

Режисьор: Карлос Саура

С: Маноло Санлукар, Аида Гомез, Антонио Каналес, Роке Баньос, Сара Барас, Енрике МорентеВ този филм Карлос Саура адаптира откъси от сюитата "Иберия" на Исак Албенис по повод 100-годишнината от написването й, канейки плеяда испански звезди да играят, танцуват и пеят модерни, фолклорни, оперетни и фламенко вариации на произведението. Чрез безсюжетните си филми като "Фламенко" и "Иберия", Саура пресъздава циганската култура на Южна Испания. В този филм музиката и танците са изпълнени сред минималистичен декор и са представени само с имената на пиесите и артистите. Простотата на спектакъла завладява със своя финес, а всеки епизод извиква безброй емоции.

20 януари /сряда /

Зала 1, 19.00 часа

Концерт на Симфоничния оркестър на Българското национално радио и диригент Емил Табаков

Програмата привлича с тембъра на един рядък инструмент. В първата част известният Аркадий Шилклопер ще представи на публиката Концерт за алпийски рог от Даниел Шнидер. Той е от малкото музиканти, които свирят на алпийски рог и изпълняват виртуозното произведение по цял свят, твърди швейцарският композитор. В концерта звучат джазови ритми и интонации, а интересната комбинация на класическия състав на оркестъра със синтезатора го правят още по-колоритен.

Във втората част ще прозвучи монументалната Алпийска симфония от Рихард Щраус, която композиторът е създал възхитен от баварските Алпи.

21 януари /сряда /

Зала 1, 18.00 часа

Благотворителен концерт организиран от Сдружение Живот за България и НДК

В полза на деца-сираци, загубили своите майки при техните ражданията или на техните братчета или сестричета

Със специалното участие на: Детски хор „Пим-Пам”, Калин Вельов, Таня Боева, Спенс, ДесиСлава, Дани Милев, Камелия, танцов ансамбъл „Боговица” и много други специални гости

Режисьор: Бина Харалампиева

С подкрепата на Столична Община и г-жа Фандъкова, Old School Production, ТВ7

Сподели в: