Програмата за септември`2007 на Полския институт

Вече 50 години Полският институт в София (ул. "Веслец" 12) присъства в България. Той се стреми да запознава по-добре българите с културата и търсенията на съвременна Полша. Институтът продължава да развива традициите на Българо-полското дружество, популяризиращо полската култура основно на страниците на издаваното в периода 1918-1935 г. списание “Полско-български преглед”, както и в поредицата Полска библиотека.

20 септември , четвъртък
18.00 ч., Галерия на ПИ
Има ме – реж. Дорота Кенджежавска (2005, 93 мин.), с превод
Награди: 2005 – Гдиня (до 1986 Гданск) (Фестивал на полското игрално кино – награда на публиката; награда за музика; награда за операторско майсторство; 2006 – Берлин (MФФ)-Специална награда на журито на Детския кинофестивал .
Разказ за момче, което търси мястото си в живота. 11-годишно момче, което живее самотно на безлюдна гемия, се сприятелява със съседско момиче. Тази среща води не само до първото увлечение или по-скоро любов, но и до прекрасното откритие, че на този свят не е задължително да бъдеш самотен.  Когато си щастлив, можеш да намериш и други, които мислят като теб, имат подобни проблеми и  виждат света като теб.

24 септември, понеделник

18.00 ч., Галерия на ПИ
Oткриване на изложба от колекциите на Национален парк Татри с участието на директора Павел Скавински.
Павел Скавински – доктор по лесовъдство, свързан с опазването на природата от 1970 г. първоначално чрез работата си в ПАН, а от 1986 г. – в Националния парк Татри.  Планински водач, алпинист, планински спасител, член на Доброволната планинска спасителна служба в Татрите. Автор и съавтор на многобройни публикации, посветени на природата.
Планината Татри е единствената високопланинска територия в Полша. Забележителните и добре запазени природни дадености на Татрите са “открити” в края на ХVІІІ и началото на ХІХ в. През 80-те години на ХІХ в. се появяват първите концепции за опазване на Татрите под формата на национален парк по примера на първия в света американски национален парк в Йелоустоун. Националният парк Татри е създаден с решение на Министерския съвет на 30 октомври 1954 г. и започва дейността си на 1 януари 1955 г.
 Паркът се простира на площ от 21164 ха и се смята за един от най-големите национални паркове в Полша. Около 70% от повърхността му е заета от гори и клек, а останалите 30% обхващат алпийски ливади, скали и водни басейни.
Единствената и основна цел на дейността на Националния парк Татри е опазване на природата на Татрите.

25 септември, вторник

18.00 ч., Галерия на ПИ
Среща с директора на Музея “Д-р Тит Халубински” в Закопане Тереса Яблонска
Тереса Яблонска – изкуствовед, музеолог, директор на Музея “Д-р Тит Халубински” в Закопане от 1991 г. Изследва изкуството от XIX  и XX в. в областта на Татрите и Подхале (в т.ч. и народното изкуство) и историята на регионалното музейно дело. Автор на публикации и статии в тази област и съавтор на няколко важни изложби и съпровождащите ги издания. Понастоящем подготвя сценарий на постоянна експозиция в поредния филиал на Музея, която ще бъде посветена на литературно- художествената колония в Закопане от края на ХІХ и началото на ХХ век.
 
26 септември, сряда

12-16 ч., Библиотеката на Полския институт
26 септември  – Eвропейски ден на езиците – празник на езиковото разнообразие и изучаването на езици
Съорганизатори: Френски институт, Институт Сервантес, Гьоте Институт, Полско културно-просветно дружество “Владислав Варненчик”
Ден на “живите книги”
Каним българи, които знаят полски език, за разговор на полски с “жива книга” от 12 до 16 ч. В ролята на “живи книги” ще видите поляци, живеещи в България.

Изложба книги от Френския институт, Институт Сервантес, Гьоте Институт.
Европа става по-голяма, открива себе си, търси идентичност и се обединява. Ние слушаме много за Европа, четем много за нея. Често от втора и трета ръка. Библиотеките и информационните центрове на европейските културни институте посредничат с информация от и за своите страни и езици. Те предлагат достъп до информация и заемат медии.

Полският език е от западнославянската група индоевропейски езици. Поради структурата си той се отнася към флексивните, синтетични езици. Като отделен език полският започва да се оформя през Х век, като изиграва важна роля за възникването и развитието на полската държава. Най-старите записани полски думи са от ХІІ век, а най-старото пълно изречение на полски е намерено в латински текст от 1270 г. До ХІV в. полският език съществува под формата на регионални и народни говори. Литературният език се оформя през ХV и ХVІ в., което доказва богатата ренесансова литература, създадена на полски език.
Броят на ползващите полски е над  40 милиона, от които над 38 милиона живеят в Полша.
Най-големите тълковни речници съдържат над 130 000 думи, от които 20 000 се употребяват в ежедневното общуване.
Все повече хора изучават полския като чужд език. Техният брой е около десет хиляди в целия свят, от които една трета  изучава езика в университетите и езиковите школи в Полша.. Някои с изумление откриват в полския думи, познати от матерния им език.  Всички разбират какво пише във вестниците, още повече, че заглавията звучат така: Racjonalna polityka ekonomiczna, Korupcja koalicji, Konferencja prаsowa ministra finansów и т.н. И всичко това е на полски!

30 септември, неделя

18,00 ч., Галерия на ПИ
Концерт на Гжегож Кравец (класическа китара), участник във Фестивала по китара в Пловдив. Гост-музиканти – българският дует Милена и Валентин Вълчеви (китара).
Гжегож Кравец (род. 1980) е завършил Музикалната академия “Фридерик Шопен” във Варшава през 2004 г. От 2002 преподава класическа китара в Музикално училище №1 във Варшава. Гжегож Кравец е лауреат на много национални и задгранични конкурси: в т.ч. в Бат  (Англия), Gitarre Forum във Виена (Австрия), Сернанцеле (Португалия), Белград (Сърбия). Лауреат на награди и стипендиант на министъра на културата и изкуството на Полша, на кмета на гр. Пшемисъл, на председателя на Министерския съвет на Полша, “За младите творци в Европа” – Падерборн (Германия), на Националния фонд за деца.
Отдавна изнася концерти в страната и чужбина (Австрия, Бразилия, Чехия, Испания, Канада, Германия, Румъния, Словакия, Унгария, Италия, Англия). Свири соло или с оркестър (Northumberland Orchestra Port Hope в Канада, Capella Bydgostiensis и др.) в реномирани концертни зали Wiener Konzerthaus във Виена, Glenn Gould Studio в Торонто.
През 2005 записва първия си самостоятелен диск за издатеството MA Recordings „Journey – Пътуване”. Дискът е обявен от списание „SoundStage!” за един от 12 най-добри през 2005 г.
Вход с покани, които можете да получите в Полския институт, ул. Веслец 12,
от 20 септември.

   

Сподели в: