Проблемът с комарите и други истории с наградата Гриърсън

Проблемът с комарите и други истории” на режисьора Андрей Паунов е носителят на наградата „Гриърсън” на Лондонския филмов фестивал The Times BFI, който е един от най-престижните филмови фестивали в света.

На 22 октомври 2007 г., „Проблемът с комарите и други истории” на режисьора Андрей Паунов получи наградата за най-добър пълнометражен документален филм по време на премиерата му във Великобритания. „Проблемът с комарите и други истории” е първият български филм, спечелил тази награда. Журито на Лондонския филмов фестивал The Times BFI избра единодушно победителя, описвайки „Проблемът с комарите и други истории” като „препълнен с възхитителни портрети. Паунов представя жителите на Белене с дълбока привързаност, разкривайки суровата действителност на настоящето им, но и често трагичното наследство от жестокото минало. Филмът е оригинален и не бива да се пропуска.”
Наградата „Гриърсън” на Лондонския филмов фестивал The Times BFI има дългогодишни традиции в признанието на изключителни филми, които демонстрират цялостност, оригиналност и технически достойнства, както и обществена и културна значимост.
Следващата международна изява на филма е на 27 октомври в Москва на новия амбициозен фест "Tomorrow", където е единственият документален филм, състезаващ се с още 11 игрални филма за награда от 100 000 долара, с които победителят може да финансира следващия си проект. Според чуждестранните критици „Проблемът с комарите и други истории” има голям „фестивален шлем”. Това е първият български филм, селектиран на топ фестивала на Северна Америка –  Toronto International и първият български филм, участвал на фестивала в Кан от 20 години насам.

В родината „Проблемът с комарите и други истории” спечели две награди от фестивала в Пловдив: „Златен ритон” за най-добро операторско майсторство на Борис Мисирков и Георги Богданов и „Златен ритон” за най-добър продуцент на Мартичка Божилова за филма на Андрей Паунов и филма на Томислав Русев  „Семейство”.

 „Проблемът с комарите и други истории” е продукция на АГИТПРОП в копродукция с ITVS International (САЩ), Filmtank Хамбург със съдействието на  ZDF / ARTE, с подкрепата на Националния филмов център и Програма МЕДИА на Европейската комисия, в сътрудничество със Sundance Channel (САЩ), Channel 4 (Великобритания), Humanist Broadcasting Foundation (Холандия), YLE Teema (Финландия). Световни телевизионни продажби: TV2 World (Дания).      

Сподели в: