Проблемът с комарите и други истории е награден на кинофестивала в Сараево

Българският филм “Проблемът с комарите и други истории” спечели наградата за най-добър филм, свързан с човешките права, на тазгодишното издание на кинофестивала в Сараево. След световната си премиера в Кан филмът участва в пет фестивала и вече е носител на пет награди.

На церемонията продуцентката Мартичка Божилова бе в компанията на Джеръми Айрънс, Стив Бушеми и Жулиет Бинош. Самата тя споделя: “Тази награда е изключително признание за нас. Още повече, че я печелим за втори път – първият бе през 2005 година с филма ни “Георги и пеперудите”.

На националния празник 6 септември “Проблемът с комарите и други истории” ще се представи пред българската публика в рамките на Празниците на изкуствата “Аполония”. След това филмът се отправя отвъд океана, където ще участва в най-големия североамерикански фестивал в Торонто и в най-големия азиатски фестивал в Пусан.

Режисьор на “Проблемът с комарите и други истории” е Андрей Паунов, сценарият е на Лилия Топузова и Андрей Паунов, оператори са Борис Мисирков и Георги Богданов, а продуцент е Мартичка Божилова, АГИТПРОП.

“Проблемът с комарите и други истории” е продукция на АГИТПРОП в копродукция с ITVS International (САЩ), Filmtank Хамбург със съдействието на ZDF / ARTE, с подкрепата на Националния филмов център и Програма МЕДИА на Европейската комисия, в сътрудничество със Sundance Channel (САЩ), Channel 4 (Великобритания), Humanist Broadcasting Foundation (Холандия), YLE Teema (Финландия). Световни телевизионни продажби: TV2 World (Дания).

Още информация за филма

Сподели в: