Проблемите в управлението на културата – дискусия в „Европейски музикален фестивал“

Дискусията ще се състои на 6 април в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в сътрудничество с катедра „Публична администрация“. Вход свободен.

Проблемите в управлението на българската култура са поставени във фокуса на дискусия, която ще се проведе в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016. „Управленски дефицити в мениджмънта на културата“ е темата, която ще бъде поставена на обсъждане от организаторите на фестивала. Събитието цели да бъдат разисквани проблемите, които от години присъстват в сферата на българската култура и управлението на културните институции.  Дискусията ще се състои на 6 април от 11:00 ч. в Новата конферентна зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя се организира в сътрудничество с катедра „Публична администрация“  към Философския факултет на Софийския университет. 

Каква е политиката на българските културните институции за активизиране интереса на публиката? Кой анализира сполучливите и несполучливите начинания в сферата на културата? Как студентите, изучаващи професионално управление да специализират секторни политики? – Това са само част от темите, които ще бъдат поставени на обсъждане по време на дискусията. Основният фокус ще бъде насочен към проблемите в сферата на музикалното изкуство и управлението на водещите български състави за класическа музика. За участие ще бъдат поканени представители на някои от основните държавни музикални институти, както и частни продуценти на културни събития. Ще бъдат представени добрите практики от българския и чуждия опит в областта. Модератор на събитието ще бъде доц. Албена Танева, а в обсъжданията ще участват и преподаватели и студенти от специалността. Инициативата за тази дискусия идва от артистичния директор на „Кантус Фирмус“, Даниела Ханджиева, дългогодишен мениджър на Оркестъра на Класик ФМ радио. 

"Европейски музикален фестивал", организиран от агенция „Кантус Фирмус“ се провежда в София от 28 март до 8 юни като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът включва 13 събития и в него ще вземат участие над 300 изпълнители от Италия, Австрия, САЩ, Израел и др. Форумът се провежда под п

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др.

През 2015 година фестивалът получи Сертификат за качество от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“, както и Наградата на Столична община в област "Музика“ за ярки постижения в областта на културата.

Сподели в: