"При извора на вярата" и Явор Витанов

…Знам, че има живот
във врливения цвят на глухарчето
и във камъка,
легнал край пътя подобно на Бог.
Даже залезът
вече прилича на златно канарче,
устремило очи
зад предела на този живот.

….Есента е запалила
в храма на лятото свещите.
Вместо сприхав клисар
разлюлява небето стотици звезди.
И се носят в нощта
на света недопетите песни.
А животът, прехапал език,
срещу зимата свежда очи.

Владо Стоянов/ Параклиса на ветровете

Името на Явор Витанов все по осезателно се откроява  в културния афиш на града. Неговото постоянство в сюжетната линия и изразност печелят все по-вече поклонници на пленерната живопис.
 “При извора на вярата” е тема продължение на миналогодишната му експозиция. Превърнал личната си потребност от контакт с природата в своя запазена марка, със всяка нова творба Явор Витанов покорява поредната височина в овладяването на пейзажа. Ненатрапчиво, но категорично в идиличните му пасторални пейзажи се открояват църквите, естествената висота и акцент в селския архитектурен ансамбъл.  Приютили в тихата си  уединеност смирението и чистия помисъл, те привиличат с простичките си пропорции и извисени камбанарии. Символът на вярата – кръстът пробива следобедната мараня и подканя за молитва…
Всеки щрих,  всяка положена маска в картините на Явор са изповед. Един безкраен разказ на непреходното, съхранило паметта и вярата ни. “При извора на вярата” е изложба с която галерия “Актив Арт” ще отбележи Великденските празници.

Откриване 18.30 часа 08 април 2009 г.
Галерия “Актив Арт”
Град Варна, ул. “Дунав”5

Сподели в: