„Приятелството и любопитството са изворите на щастието и на мъдростта“ – Аристотел

След броени дни на книжния пазар излиза книгата „Аристотел и стремежът към познанието“ от София Петрова. Това е осмото заглавие от поредицата „Философия за всеки“ на издателство „Милениум“. Томчето събира 44 притчи от великия мъдрец и неговите безсмъртни сентенции.

Серията има за цел да направи философията по-достъпна и разбираема, както за неизкушения читател така и за  по-младата аудитория. Разкази от и за великите умове на човечеството ще запалят в тях любовта към мъдростта.

Древногръцкият мислител Аристотел е смятан за един от най-големите гении на своето време. Роден е през 384 г. пр. Хр. в Стагира, на полуостров Халкидики.  Наричат го „баща на науките“, защото  е сред малкото личности в човешката история, изследвали почти всяка тема на съвремието си. Имал е славата на „онзи, който знае всичко“. Той изучава анатомия, астрономия, география, геология, зоология, метеорология и физика. Във философията пише за естетика, етика, икономика, метафизика, обществознание, политика, психология, реторика и теология. Занимава се с образователни методи, чуждоземни обичаи, литература и поезия. Съчиненията му са енциклопедия на древногръцкото познание, а с трудовете си обогатява всеки дял от философията. Аристотел дълго време е ученик на Платон, но по-късно се разграничава от идеите му и създава собствена школа. Бил е и главен наставник на Александър Македонски преди възкачването му на трона.

След смъртта му съчиненията на Аристотел остават недостъпни. В началото на новата ера оригиналите са издирени и издадени в Рим. През VI век са преведени на латински в единен том, наречен „Органон“. През Ренесанса се появяват и първите преводи на европейски езици. Столетия по-късно Имануел Кант твърди, че теориите на Аристотел напълно съответстват на ядрото на дедуктивния метод.

Аристотел издига знанието над всичко: „образованието е единственото, което може да донесе облаги и щастие, без да изисква нови средства от вас. А предметите не се отплащат, само взимат, на тях човек робува до живот.“

Мъдрецът определя човека като политически зависим  – „когато човек е оставен без обществото около себе си, то той не може да бъде пълноценен“.

Началото на познанието, според него, е почудата – „ако един човек е готов да потърси отговорите на всичко, което го вълнува, тогава той е готов да се научи на истинска мъдрост. За да съумеете истински да навлезете във философията, нужно е първо да се научите на любопитство.“

„Приятелството e най-необходимото нещо в живота, – казва Аристотел. – Никой не би се съгласил да живее без приятели, дори да има всичко останало. Приятелството е една душа в две тела.“

В поредицата „Философия за всеки“ може още да намерите:
„Сократ и изкуството на диалога“, „Соломон и мъдростта на вековете“, „Диоген и силата на цинизма“, „Сенека и разумното щастие“, „Сидхарта и пътят към нирвана“, „Конфуций и търсенето на пътя“, „Кант и свободният избор“.

Сподели в: