"Пришълци от дълбините 3D" – през септември и в България

Във втория си IMAX 3D филм след "Тайните на Титаник 3D” носителят на Оскар и любител на приключенията в морските дълбини и Космоса Джеймс Камерън ни повежда отново към дъното на океана, за да ни срещне този път с най-странните форми на живот на нашата планета. Съчетавайки режисьорския си талант с личните си страсти той достига до някои от най-дълбоките, най-екстремни и непознати кътчета на планетата. Придружава го екип млади специалисти на НАСА и морски биолози, които смятат, че тези твари могат да дадат отговор на въпроса на какъв живот ще се натъкнем някой ден в открития космос – не само на далечни планети, обикалящи около далечни звезди, но и в нашата собствена слънчева система.

"Пришълци от дълбините 3D”
е резултат от 40 гмуркания до няколко хидротермални пукнатини в Тихоокеанския риф в Атлантическия и Тихия океан. Тихоокеанският риф е подводна планинска верига, която със своите 74 000 километра опасва цялото земно кълбо. Изследваните места са бурни вулканични области, където буквално се ражда новата планета. Взаимодействието между океана и лавата създава стълбове нагрята вода с химичен заряд, която е своеобразен оазис за невиждани другаде същества. Червеи с човешки ръст и кървавочервена тръба наместо стомах, слепи бели крабове и множество скариди, способни да "виждат" горещината – всички те се надпреварват да намерят най-удобното място в струите живителна вода, рискувайки да се сварят. Тъй като не разчитат на слънчевата светлина (за разлика от всички други земни форми), тези екосистеми са по-близки до извънземни пришълци от всичко друго, което можем да си представим. Те са една "чернова" за живота, който може би съществува отвъд нашия свят.

"Пришълци от дълбините 3D” отвежда зрителите на тази експедиция под водата и далеч в пределите на нашата Вселена, за да ги срещне лице в лице с чужди форми на живот и да вдъхнови ново поколение изследователи.

Може би странните създания, живеещи при екстремни условия на дъното на океана, са разковничето за живота в Космоса.

ALIENS OF THE DEEP 3D / Пришълци от дълбините 3D
Световна премиера: 28 януари 2005
Премиера в България: 19 септември 2008
Продукция: Walt Disney Pictures, Walden Media
Режисьори: Джеймс Камерън, Денис Куейл
Оператори: Винс Пейс, Джеймс Камерън
С участието на: Чарлс Пелегрино, Кевин Наш, Д-р Джон Копли, Университет Саутхямптън
Продължителност: 47 минути

Сподели в: