"Притчи за рибарски лодки, мрежи и луна…" – изложба живопис на Светлин Ненов

"Притчи за рибарски лодки, мрежи и луна…" – това е името на изложбата живопис на Светлин Ненов, която беше открита на 21 август в галерия "Арт Маркони" във Варна. Експозицията ще продължи до 4 септември.

Лодките бавно поклащат  гърбове по смълчаната повърхност на морето, веслата им звучно приплясват в сините води, рибарските мрежи  фосфоресциращо прецеждат  дълбините в очакване на рибните пасажи и разплитат истории за случили се и не случили богати улови. Старият фар се гони с тъмнината и изпраща своите послания за  надежда и завръщане, а нашите сетива разпознават неподражаемия почерк на Светлин Ненов.  Бялото е попило вселенската хармония и се разстила по брега, любопитно наднича от кръга на луната, прибягва закачливо по мачтите и се разгражда в хиляди цветни петна по повърхността на водната шир, за да потъне в обятията й след залеза. „И тихо пада нощта над морето“ е водеща картина в предстоящата изложба, която е своеобразно продължение на морската тема, залегнала в живописта на Светлин Ненов. Тя носи настроението на вече познати сюжети, разгърнати в нова цветност и композиционни решения.  

Ваня Маркова – галерия „Арт Маркони“

Светлин Ненов е роден 1961 г в град Варна. Завършва специалност живопис при Велико Търновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”. Художник с богата творческа биография и много изложби в страната и чужбина. Живее и работи във Варна.

Сподели в: