Природата на Вършец

Град Вършец е балнеолечебен и климатичен курорт с национално значение. В началото на 20 век тук е създаден вторият по големина изкуствен парк в България – 800 дка залесена площ, през която тече река Ботуня. Сред познатите широколистни и иглолистни видове могат да се видят специално пренесени екзотични растения.

През 1934 година в центъра на града е изградена градина под формата на слънце, наричана и днес “Слънчевата градина”. Тя се слива с градския парк на Вършец, отвеждайки туристите към прочутата “Иванчова поляна” и вековните гори на Козница планина.

Вършец е предпочитан не само заради лечебните свойства на минералната вода, уникалния микроклимат и красивата природа, но и заради специфичната си атмосфера. През 30-те години на 20 век той посреща творческия и политическия елит на страната и не без основание е наречен българският Баден-Баден. Иван Вазов, Дора Габе, Борис Денев са само част от творците, които са отсядали в курорта. Благодарение на д-р Дамян Иванов, първият балнеолог в България, Вършец разполага с уникален парков комплекс – “Слънчевата градина”, минералните бани, Банското казино и едни от най-луксозните вили за отдих.

Въпрос на престиж е било да отседнеш във съответните вили за отдих – всяка с име на цвете или жена – Вила Венера, Вила Роза, Вила Незабравка, Вила Трендафила, Вила Ортензия и още много други. Повечето от тях са запазени и до днес и именно на тях градът дължи неповторимата си атмосфера.

В близост до Вършец се намира и Клисурският манастир “Св. Св. Кирил и Методий”, основан по време на Второто българско царство.

А ето и какво казва сам патриархът на българската литература в писмото си до професор Иван Шишманов: “Сърдечен поздрав. Отново съм тук на Вършец. Прекрасна природа!”

Сподели в: