Припомняме си "Забравените художници на България" с колекцията на Александър Керезиев

На 20 август, от 18 ч., в галерия "Академия", ул. "Шипка" 1 ще бъде открита изложбата "Забравените художници на България" – картини от колекцията на Александър Керезиев. Експозицията ще продължи до 30 август.

В изложбата „Забравените художници на България“ са представени произведения на 47 художници, работили от Освобождението до Втората световна война, за които е известно малко. Изложбата показва творби, чиито създатели са имали своите върхове и идеи, но остават непопулярни или творческите им биографии не са достатъчно ясни.

Някои от тях като Лазар Биненбаум и Георги Канела са известни имена, познати само с по няколко творби. Произведенията на други като Никола Попов достигат до наши дни по репродукции. Художничката Живка Пейчева не беше известна с моминското си име Живка Ангелова. Гаврил Попов и Павел Кръстев загиват на фронта по време на Първата световна война. Юрдан Касъров и Стоян Рангелов напускат този свят съвсем млади. Всички те оставят малък брой творби. Тепърва историците на изкуството ще сглобяват детайли от биографията и ще изследват творческия път на Ивана Ксенофонова. Екатерина Бояджиева е съвсем непозната в България. Не знаем имената на художниците Т. Димов и Б. Марков. Името Никола Кабакчиев все още е загадка. Сред тях има учили в Италия, Германия и България.

Имената на тези художници са рядко срещани в художествените изложби, въпреки, че мнозина са били обещаващи в студентските си години таланти. Голяма част от тях работят като учители и остават на скромното си поприще до края на своя живот.

Идеята за изложбата е на Александър Керезов. В нея са включени творби от неговата колекция. Александър Керезов определя себе си като събирач на художествени произведения, а не като колекционер и чрез изложбата изпраща послание, свързано с издирването, изследването и опазването на творбите на забравените художници на България.

„Когато преди малко повече от десет години участвах в първия търг на художествени произведения, не съм предполагал, че българското изобразително изкуство ще се превърне за мен в нещо повече от обикновен интерес. С течение на годините притежаваните от мен картини се увеличаваха, а с тях и желанието ми да знам и науча нещо повече за техните автори. Така неусетно интересът прерасна в страст и желание да се опитам да съхраня една малка частица от българската национална памет и култура.“…

… „В настоящата изложба искам да ви срещна с някои от тях – „забравените“ художници. Представените произведения вероятно не са най-запомнящите се картини на тези художници, нито бележат поврат в техния житейски и творчески път. Те просто са частици история, достигнала до нас през годините“ – споделя Александър Керезов.

Сподели в: