Принц Киджи дойде в България за премиерата на най-новия роман на Людмила Филипова

Днес се състоя премиерата на най-новия роман "Аномалия" от Людмила Филипова. Почетен гост на събитието беше принц Киджи. Това не е случайно, тъй като италианският благородник е прототип на един от героите в книгата.
 
Принц Флавио Киджи всъщност е земен човек, който се горее със своята 10-вековна фамилна история, но живее съвсем обикновен живот. Обича много да пътува из целия свят. Хобито му е да работи – в областта на туристическия бизнес в Италия и България. Организира културни събития – фестивали и концерти – основно в Рим, но се надява скоро да включи и нашата страна. Минала 1 година, откакто Людмила го потърсила. Но когато се срещнали, той веднага харесал идеята и заедно обсъждали историческите детайли. Людмила е много благодарна, че принцът я е допуснал до живота си, като така е имала възможност да "вземе назаем" за романа си негови приятели с истинските им имена и занимания. В книгата присъстват дори кучетата и биволицата на италианския благородник.

"Аномалия" е шестият роман на младата белетристка. Две издателства – "Сиела" и "Ентусиаст" държат правата за публикуването му, а над 15 партньори подкрепят проекта. Романът представлява невероятно съчетание от легенди и древна фамилна история. Той умело преплита 3 сюжетни линии.

Първата сюжетна линия е откритието на Исак Нютон, направено през 1721 г. Близо 70 години великият учен е живял с идеята да разчете по научен път скритите послания на пророчествата в Стария и в Новия завет. Благодарение на тази си работа е развил корените на съвременни науки като математика, физика, механика, оптика. Накрая успява или поне мисли, че е разчел тайната на библейските послания. Едното е, че през 1997 г. ще се случи Второто пришествие, което ще започне от Рим; другото е, че през 2011 г. ще се появи новият вид човечество и третото е, че до 2034 или 2060 г. ще дойде края на света. Нютон не е вярвал в Апокалипсиса. За него краят на света е едно положително, ново начало.

Втората сюжетна линия е свързана със специален прокет на Петнагона, по който от 4 години се работи по създаване на ново поколение Интернет и виртуална среда. С новия Интернет хората няма да се свързват помежду си чрез клавиатура и бутони, а чрез мислите си. Работата е доста напреднала и дори има резултати.

Третата сюжетна линия е свързана с историята на фамилия Киджи. През 1721 г. Нютон се опитва да предупреди англиканската църква за откритията, като иска хората да бъдат информирани за това, което предстои да се случи. Църквата му отказва, защото освен, че Нютон твърди, че ще има Второ пришествие, ученият допуска, че този път той няма да е Христос. Тогава Нютон пише до Папата, но точно в този момент Папата умира. Тук на сцената излизат фамилия Киджи. Първият Маршал на Светата Римокатолическа църква, човекът, който заключва конклава и играе ролята на папа, е от фамилия Кижди. И тази роля се изпълнява от нея до преди 60 години.

Ще се се спаси ли човечеството, ще има ли край на света? В последният ден от 2011 г. принц Флавио изчезва. А той е единственият, който може да открие изчезналите страници от ръкописа, в който е отговорът на една от най-големите загадки. Човечеството е пред прага на война, в която врагът няма лице. Ще се сбъднат ли най-страшните пророчества заради големи човешки амбиции. Неочакваният финал подрежда всички парченца от пъзела на мястото им.

Сподели в: