Примата Красимира Стоянова и пианистът Людмил Ангелов с голям песенен концерт

На 18 ноември, от 19:30 ч. в зала "България" ще имаме невероятното изживяване да чуем за първи път заедно на родна сцена оперната прима Красимира Стоянова и световноизвестния пианист Людмил Ангелов в един концерт с изключително интересна програма. Публиката ще се наслади нан шедьоври на песенното творчество на Белини, Верди, Респиги, Мусоргски и Рахманинов.

Този концерт е началото на европейското турне на двамата артисти, което ще ги отведе освен в София, и в Музикферайн във Виена, Цюрихската опера, Дворецът на музиката във Валенсия и други престижни зали на континента.

Събитието е част от Културния календар на Столична община за 2015 година и представя тези двама световноизвестни български музиканти.

Концертът е под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
 
Почитателите на класическата музика за първи ще слушат уникален инструмент от висок клас – роял Yamaha CFX. Любопитен факт за този инструмент е, че изработката му е отнела на създателите си 19 години. Истинско събитие за културния живот на страната ни е това почитателите на музикалното изкуство у нас да имат удоволствието да усетят красотата на този инструмент. Вижте видеото тук.
 
Международната кариера на Красимира Стоянова се развива бързо и тя е приета с огромни овации в най-престижните оперни театри и концертни зали по света. Пяла е с най-големите диригенти на нашето съвремие: Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Фабио Луизи и др. в Метрополитън опера в Ню Йорк, Карнеги Хол, Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон, Роял Албърт хол, Миланската скала и др. Красимира Стоянова е удостоена с почетната титла „КАМЕРЗЕНГЕРИН“ на Щаатс опер, Виена. Носител е на орден “Златен век” на Министерство на културата за своя изключителен принос в оперното изкуство. През 2015 година е удостоена със званието „Доктор Хонорис Кауза“ от „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство“ за изключителен принос в оперното изкуство и заслуги за популяризирането на българската култура по света.

Людмил Ангелов е популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия. Изнасял е рецитали, концерти с камерна музика и е солирал с всички български и с реномирани чуждестранни оркестри. Oтличен e с награди от международни конкурси, в това число „Фр. Шопен“ (Полша, 1985), Palm Beach International Competition (САЩ, 1990), Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997). Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Националния Шопенов Институт във Варшава с ”Grand Prix du Disque Chopin”.
 
Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония и е член-кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо, Испания. През 2011 е награден от Министерството на културата на Република Полша с медал „ГЛОРИА АРТИС“ за особени заслуги към популяризирането на полската музика по света.  Носител е на званията – „Музикант на годината“, „Златно перо“, голямата награда на град Варна. От 2013 година преподава в Нов български университет, където е почетен професор.
 
Билети за концерта можете да закупите от касата на “Кантус Фирмус” в зала България и онлайн на адрес www.Ticketsbg.com.

Сподели в: